2022.05.26., csütörtök , Fülöp, Evelin

Agrárgazdaság

2009. február 23. hétfő • 16:49

Újra termel a péti Nitrogénművek Zrt.

Újra indították a termelést hétfőn a péti Nitrogénművek Zrt.-nél, miután a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a múlt héten megkezdte a 10 milliárd forintos hitel folyósítását

Medve József, a cég humánigazgatója termelési adatokról még nem tudott beszámolni, mivel - mint mondta - a műtrágya majd csak a jövő hét közepén "jelenik meg", s esetleg előfordulhatnak műszaki gondok is. "Télen még sosem indítottak újra egy ekkora gyárat" - fogalmazott az igazgató.
Elsőként az ammóniaüzemet kellett indítani, ezt követi a salétromsav-gyártás beüzemelése, majd ezután már a műtrágyagyártás folyamata következik - tette hozzá.

A Nitrogénművek Zrt. teljes létszámmal, 600 dolgozóval kezdte meg újra a működését - mondta Medve József, hangsúlyozva, hogy a cég elsődleges célja a magyar mezőgazdaság nitrogén műtrágya igényének kielégítése. Rámutatott arra is, hogy a későbbiekben a termelés fokozása érdekében mintegy 100 alkalmazottal megnövelik majd a gyártóüzemekben dolgozók számát.

A péti Nitrogénművek Zrt.-nél a múlt évben havi mintegy 100 ezer tonna műtrágyát gyártottak. A gyár vezetése 2008. október 18-án állította le a termelést, a banki finanszírozás megszűnése okán.

Karsai József szocialista országgyűlési képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottságának tagja korábban azt nyilatkozta, hogy a magyar mezőgazdaságnak májusig legalább 650-700 ezer tonnányi nitrogén műtrágyára lenne szüksége, s ahhoz elengedhetetlen lenne az egyetlen ilyen terméket gyártó péti üzem január végi újra indítása.

A péti cég humánpolitikai igazgatója szerint a nitrogén műtrágya a jövő hét közepén, várhatóan március 5-én jelenik majd meg a gyártósor végén. S ha minden zökkenőmentesen működik és műszaki problémák nem adódnak, akkor lehet majd a termelési tervekről, adatokról is információval szolgálni - közölte az igazgató.

Forrás: MTI
  • 2009. február 23. hétfő • 16:49
  • TÉMA: Agrárgazdaság  
  • CÍMKÉK:

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.