2022.05.28., szombat , Emil, Csanád

Agrárgazdaság

2009. június 15. hétfő • 18:46

Génmódosított eukaliptuszerdőt telepítenének Amerikában, tiltakozás

Az Arborgen vállalat - amelynek a dél-kaliforniai Summerville-ben van a központja - 260 ezer olyan klónozott eukaliptuszfát akar ültetni Texas, Louisiana, Mississippi, Alabama, Georgia, Florida és Dél-Karolina államokban, amelyek a szokásosnál jobban tűrik a hideget és gyorsabban szaporodnak.

Az Arborgen jelszava a "több fát, kisebb területen"; állítása szerint egyik legfőbb célja az eredeti természeti környezet megőrzése a jövő generációk számára. A cég szerint a faipar válhat a jövő egyik fő bioüzemanyag-forrásává a cellulóz etanol előállítása révén; a fák jelenthetik az egyik legfontosabb megújuló energiát a fosszilis energiaforrások alternatívájaként. Az eukaliptusz erdő termesztése alapanyaggal láthatná el a fapép- és bioüzemanyag-gyártó üzemeket.
    
Amerikai környezetvédő szervezetek azonban vad ellenkampányba kezdtek a projekt leállítását követelve. Azt állítva, hogy az eukaliptusz a növényvilág egyik legveszedelmesebb fajtája, amely jóvátehetetlen károkat okoz a környezetben.
   
A Global Justice Ecology Project nevű szervezet megkongatta a vészharangot: a kormány arra készül, hogy jóváhagyja az Arborgen akcióját. A szervezet szerint a példátlan méretű, 133 hektáron tervezett GM-fatelepítés azzal a veszéllyel jár, hogy a módosított génállományú fák a kísérleti területről elterjednek az eredeti ökoszisztémákban és erdőkben, megváltoztatva a természeti egyensúlyt.
   
A szervezet szerint Brazíliában az eukaliptusz ültetvényeket csak zöld sivatagokként emlegetik, ahol a fákon kívül semmi sem képes megélni, nincs aljnövényzet és állatvilág sem. A dél-amerikai országban széles körű tiltakozó mozgalmak léteznek, sok helyen több hektárnyi ültetvényt megsemmisítettek a helyi közösségek.
   
A STOP GE Trees Campaign nevű nemzetközi környezetvédő szervezet a héten vészfelhívást tett közzé a fatelepítés megakadályozására. Rámutatott, hogy az eukaliptusz elterjedése végzetes következményekkel járna. A magas illóolaj-tartalmú fák pusztító erdőtüzeket okozhatnak (ahogy ez Ausztráliában idén történt), a gyorsan növekvő génmódosított fajták nagyon vízigényesek, ronthatnak az aszályok körülményein, kiszárítva és sóssá változtatva a termőtalajt. Az eukaliptusz grandis fajta ezenkívül a Cryptococcus gattii gombafajta hordozója, amely gombás agyhártyagyulladást okozhat a spórákat belélegző embereknél és állatoknál.

Forrás: MTI
 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.