Hírek

8 milliárd forint hitel a fagykárt szenvedőknek

A fagykárt szenvedett mezőgazdasági termelők megsegítésére a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) háromlépcsős intézkedéscsomagot készített, amelynek második eleme a kamat- és költségmentes, hosszú lejáratú MFB Fagykár 2011. Forgóeszköz Hitelprogram. Az erről szóló rendelet már hatályos.


Az első lépcső egy 1,27 milliárd forintos mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatás, amelyet a 70-100 százalékban kárt szenvedett gazdálkodók 2011. szeptember végéig már megkaptak. A támogatás a károsodás nagyságától függően 49 ezer forint és 55 800 forint volt hektáronként, szemben a 2007-es kártalanítással, amikor a gazdák mindössze 40 ezer forintot kaptak.

Az intézkedés második lépcsője egy 8 milliárd forintos forrással induló hosszú lejáratú, legfeljebb húszéves futamidejű, három év türelmi időt biztosító, 100 százalékban kamat- és költségtámogatásos hitelkonstrukció, amelyet kizárólag a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB Zrt.) folyósít. A teljes 8 milliárd forintos forráskeret támogatástartalma mintegy 4,7 milliárd forint. Az MFB Zrt. 2011. december 31-ig hirdeti meg az MFB Fagykár 2011. Forgóeszköz Hitelprogramot, így a gazdák 2012. január elejétől igényelhetik a kedvezményes hitelt.

A fagykár forgóeszköz hitelt az a mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozás és természetes személy (mezőgazdasági őstermelő, családi gazdálkodó, egyéni vállalkozó) veheti fel, akinek ültetvényeiben kárt okoztak a 2011. tavaszi fagyok, és ezt a jogszabályokban foglaltak szerint igazolja.

Az MFB Fagykár 2011. Forgóeszköz Hitelprogramban a gazdálkodók minimum 500 ezer és maximum 10 millió forint kamat- és költségmentes hitelt kaphatnak, amelynek futamideje legfeljebb 20 év. A hitel összegét a károsodás mértékével arányosan állapítják meg. 100 százalékos károsodás esetén hektáronként 1 600 000 forint hitel igényelhető, amennyiben rendelkezik a károsult termelő megfelelő mezőgazdasági biztosítási szerződéssel. A hitelfelvevő kedvezményes kezességvállalási díjat fizet, amelyet az Agrár – Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány biztosít.

Az intézkedés harmadik lépcsője a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerből nyújtott 4,2 milliárd forintos forrás jövő év eleji kifizetése. Ez utóbbi intézkedés 32 százalékos kárenyhítést jelent a jogosnak ítélt kárenyhítési kérelmeknél.

A Kormány kárenyhítő intézkedéseinek összesített támogatástartalma várhatóan eléri a 2011. május eleji fagykárok miatti hozamérték-csökkenés 60 százalékát.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook