Hírek

8 milliárd forint kamat- és költségmentes hitel a fagykárokra

A tavaly fagykárt szenvedett gazdálkodók ez év január 30-tól június 30-ig igényelhetnek kedvezményes hitelt a 8 milliárd forint keretösszegű programból – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).


A Vidékfejlesztési Minisztérium célja, hogy minden fagykárt szenvedett gazdálkodó hozzájuthasson a kamat- és költségmentes hitelhez, amelyet az érintett mezőgazdasági termelők megsegítésére hozott létre a tárca és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. 

    
A fagykár forgóeszköz hitelt az a mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozás és természetes személy – mezőgazdasági őstermelő, családi gazdálkodó, egyéni vállalkozó – veheti fel, akinek ültetvényeiben kárt okoztak a múlt évi tavaszi fagyok, és ezt a jogszabályokban foglaltak szerint igazolja.


    
Az MFB Fagykár 2011. Forgóeszköz Hitelprogramban a gazdálkodók minimum 500 ezer és maximum 10 millió forint kamat- és költségmentes kölcsönt kaphatnak. Ennek futamideje legfeljebb 20 év. A hitel összegét a károsodás mértékével arányosan állapítják meg. 


    
A százszázalékos károsodás esetén hektáronként 1,6 millió forint hitel igényelhető, amennyiben rendelkezik a károsult termelő megfelelő mezőgazdasági biztosítási szerződéssel. A biztosítási szerződéssel nem rendelkező termelők 800 ezer forint hitelt igényelhetnek hektáronként. A hitelfelvevő kedvezményes kezességvállalási díjat fizet, amelyet az Agrár
-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány biztosít.


    
A gazdák a lakóhelyükhöz közeli takarékszövetkezetektől igényelhetik a hitelt, nem közvetlenül a Magyar Fejlesztési Banktól. A hitelprogram további részletei az MFB Zrt. honlapján találhatóak meg – tájékoztat a közlemény.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés