Hírek

A biogazdálkodás kitörési pont lehet Székelyföld számára

Tóth Katalin nemzetközi és kárpát-medencei kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár október 2-án Csíkszeredán megnyitotta a térségben egyedülálló, és immár második alkalommal elindult biogazda tanfolyamot, valamint részt vett a Szent István Egyetem csíkszeredai kihelyezetett képzésének tanévnyitóján.

A megnyitón Tóth Katalin kiemelte: fontos, hogy erősítsük és bővítsük az anyaországi és székelyföldi biogazdák közötti együttműködési lehetőségeket. Székelyföld, a székely gazdák számára egyfajta kitörési pont lehet a biogazdálkodás irányába történő elmozdulás. Az anyaországi biogazdálkodás jövője szempontjából pedig szintén fontos, hogy génbanki célokra még jelentős számban találhatók Erdélyben és főként Székelyföldön növényi tájfajták és őshonos, nagy genetikai értékű állatállományok. Esetenként mai hasznos nemesített fajtáink is ilyen gyökerűek – hangsúlyozta.

A Földművelésügyi Minisztérium által támogatott képzés keretében a gazdahallgatók az általános és ökológiai szemléletű állattartási, növénytermesztési és kertészeti ismeretek mellett a falusi vendéglátás, a géptan, a háztáji élelmiszer-termelés, környezetbarát hulladék-újrahasznosítási, agrármarketing és vállalkozásvezetési, valamint számviteli ismeretekkel gyarapíthatják tudásukat. A helyettes államtitkár a délután folyamán köszöntötte a Szent István Egyetem mesterfokú vidékfejlesztési agrármérnök képzésének hallgatóit. A korábbi évekhez hasonlóan az idei évben is 40 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait Csíkszeredában. A Márton Áron Gimnázium dísztermében megtartott eseményen Tóth Katalin kiemelte, a Földművelésügyi Minisztérium ahogy eddig, úgy ezután is támogatni fogja az immár negyedik éve folyó vidékfejlesztési agrárképzést, amely egyedülálló és hiánypótló a térségben.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a tárca a Szent István Egyetemmel korábban kötött stratégiai együttműködési megállapodás alapján továbbra is kiemelt helyet szán az egyetemnek az agrárképzésben, valamint abban, hogy tevékenységét a határon túl is folytatni tudja. Mindannyiunk közös érdeke a határon túli magyarság szellemi, gazdasági, kulturális megerősödése, melyhez Magyarország Kormánya a lehetőségeihez mérten minden támogatást meg fog adni – mondta.

FM

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés