Hírek

A Copa/Cogeca segítséget kér az EU sertéshús szektor számára

A Copa és Cogeca Phil Hogan biztostól kért segítséget, hogy az orosz embargó súlyos hatásait kompenzálni tudják az Európai Unió sertéshús szektorában.

A Copa elnöke Albert Jan Maat hangsúlyozta: „Az Európai Unió sertéshús piacán a helyzet rendkívül súlyos. Ez részben a 2014. január végén elrendelt oroszországi importkorlátozásokra vezethető vissza. Az afrikai sertéspestis kitörése után, ami csak Lengyelországot és a Baltikumot érintette, Oroszország megtiltotta szinte az összes sertés és sertéshús készítmény (96 %) importját az Európai Unió teljes területéről (SPS-embargó). 

Ugyanebben az évben, augusztusban az orosz hatóságok egy Oroszország és az Európai Unió közötti politikai vita következtében egy új importkorlátozásokat tartalmazó csomagot rendelt el, melyet 2016-ig meghosszabbítottak.”

Az EU-sertésszektor ennek következtében súlyos károkat szenvedett az indokolatlan és aránytalan importkorlátozások miatt. Oroszország volt a legfontosabb exportpiacunk. A privát raktározás bevezetése ellenére az árak kritikusan alacsony szinten vannak. Ez jelentős hatást gyakorol a termelők bevételeire, és a gazdaságaik fennmaradási esélyeire. A sertéshús piacon elviselhetetlen a helyzet, ami egyes termelőket a tevékenységük feladására kényszerít. Ez éppen a hosszútávon várható keresletnövekedés szempontjából különösen aggasztó. A bizottság felelős ezért a helyzetért, és haladéktalanul tennie kell valamit. Ha a helyzet nem javul, akkor a tagállamoknak meg kell engedni, hogy tárgyaljanak az orosz hatóságokkal az exporttanúsítványaikról annak érdekében, hogy a sertéshús kereskedelem a lehető leggyorsabban újra beindulhasson”, fejtette ki Maat.

A Cogeca elnöke Pèes a következőket mondta: „Különösen az EU-ra apellálunk, hogy a tárgyalásokat Oroszországgal a 2014. elején elrendelt SPS-korlátozások megszüntetéséről az EU sertéshús export érdekében intenzívebbé tehessük. Így Oroszország felé az exportot egyes termékeknél újra lehetne indítani, pl. az ehető vágási melléktermékek és szalonna esetében. Ezek nem szerepeltek az embargó által sújtott termékek általános listáján, melyet az Európai Unió és Oroszország közötti politikai összetűzés következtében hoztak létre. Nézetünk szerint központi jelentőségű, hogy alternatív felvevőpiacokat keressünk, és az SPS- valamint bürokratikus korlátozások hosszú listája ellen megindítsuk a harcot, melyek harmadik országokban, mint pl. Oroszország, Fehéroroszország, Japán stb. fennállnak, ugyanakkor közülük néhány – mint pl. Dél-Korea, Peru vagy Kolumbia – szabadkereskedelmi egyezménnyel rendelkezik az Európai Unióval. Célzott intézkedéseket követelünk az embargó által leginkább sújtott régiókban.”

topagrar.com

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés