Hírek

A fiatal gazdák és a vidék jövője elválaszthatatlan

A fiatal gazdák és a vidék jövője elválaszthatatlan egymástól, az agrár tárca elkötelezett az erős vidék mellett, amit csak velük együtt lehet megvalósítani – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten Fiatal Gazda Konferencián.


A államtitkár szerint ezt a célt szolgája többek között a Darányi Ignác Terv, a Nemzeti Vidékstratégia (NVS) keretprogramja, amelynek megvalósítására 2013-ig mintegy 300 milliárd forint – nemzeti és uniós – forrás áll rendelkezésre.

    
Felhívta a figyelmet: a stratégia célja, hogy Magyarországon értékes, egészséges, biztonságos és génmódosítás-mentes élelmiszert állítsanak elő, úgy, hogy közben megvédhetők legyenek Magyarország természeti értékei, élővilága, emberi közösségei, kultúrája. Kiemelt feladat továbbá a vidéki munkahelyek megőrzése és gyarapítása, a foglalkoztatás növelése.


    
A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) rendezvényén az államtitkár kijelentette: a magyar agrár
ium erejét mutatja, hogy tavaly a globális pénzügyi válság idején  is növekedni tudott. Előzetes adatok szerint az ágazat kibocsátása a múlt évben 29 százalékkal nőtt. A mezőgazdasági tevékenységből származó nettó vállalkozói jövedelem pedig 75 százalékkal volt magasabb, mint 2010-ben.

    
Jelezte: a mezőgazdaságnak döntő szerepe volt abban, hogy – a vártnál nagyobb mértékben – 1,4 százalékkal növekedett a hazai GDP a múlt év negyedik negyedében. Hozzátette: Magyarország uniós csatlakozása óta 2011-ben volt a legjelentősebb az agrár
export. Az év első 11 hónapjában 6,2 milliárd eurós kivitelt sikerült elérnie az agráriumnak a 3,8 milliárd eurós behozatallal szemben.

    
Az ország agrár
-külkereskedelmi mérlege ennek köszönhetően 21 százalékkal emelkedett. Mindez a nemzetgazdasági egyenleg 35 százalékát jelenti. Azaz új piacok nyíltak a magyar agrártermékek előtt. Czerván György példaként említette Oroszországot, ahová Magyarország tavaly 21 százalékkal több árut vitt ki, mint az előző évben.

    
A NVS szerint öt vidékstratégiai célnak kell megvalósulnia. Ezek: a természeti értékek és erőforrások megőrzése; a sokszínű, életképes agrár
termelés megvalósítása; az élelmezési és élelmiszerbiztonság megteremtése; a vidéki foglalkoztatás növelése; a vidéki közösségek megerősítése, a vidéki életminőség javítása.

    
Az államtitkár beszélt arról is, hogy a Darányi Ignác Terv konkrét segítséget kínál a fiatal gazdálkodók számára. Ilyen például a fiatal gazdák induló támogatása, amely 4 milliárd forintos keretösszeggel nyílik meg még ez év első negyedévében. De a nemzeti stratégiai programok része a demográfiai földprogram is, amely a tervek szerint még az idén megkezdődik.


    
Czerván György 2014-20 közötti támogatási lehetőségek kapcsán többek között kijelentette: Magyarországnak továbbra is az az érdeke, hogy megmaradjon a közösségi agrár
politika (KAP) kétpilléres szerkezete; továbbá ne csökkenjen az uniós agrártámogatások mértéke; és a KAP kiemelten kezelje a fiatal gazdákat és a kistermelőket.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés