Hírek

A KAP-reformról egyeztettek a V4-ek Varsóban

A Közös Agrárpolitika (KAP) reformjáról egyeztettek a Visegrádi Csoport (V4) agrárminisztereinek pénteki varsói találkozóján a résztvevők, Magyarországot Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára képviselte.

A VM az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: a resztvevő államok képviselői egyetértettek abban, hogy az uniós költségvetésnek a 2014-2020 időszakra vonatkozó, az Európa 2020 Stratégia fejlesztésre szánt kiadása ne csökkenjen.

A találkozón Czerván György kiállt a szilárd magyar álláspont mellett, miszerint a KAP, ezen belül különösen a közvetlen támogatások forrásainak az élelmezésbiztonsághoz és a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó célkitűzésekkel összefüggésben legalább a jelenlegi szinten kell maradniuk.

Az államtitkár szerint Magyarország érdekeit leginkább az szolgálná, ha a termeléshez kötött támogatások szintjét 10 százalék fölött rögzítenék, és az érintett szektorok körét a tagállamok maguk határozhatnák meg.

A november 16-ai találkozóra a lengyel elnökség a visegrádi partnerek – Magyarország, Csehország, Szlovákia – mellett Szlovénia, Románia és Bulgária mezőgazdasági minisztereit is meghívta a V4+3 csúcstalálkozóra.

A közlemény szerint a delegációk elismerik a környezetvédelmi célkitűzések kiemelt fontosságát, ezért támogatják a környezet- és klímavédelmi szempontok további érvényesítését. Mindazonáltal a jelenlegi "zöldítésre" vonatkozó javaslatok megvalósulása esetén értékes mezőgazdasági területeket kellene kivonni a termelésből, ráadásul indokolatlanul megnövekednének a gazdák adminisztratív terhei – jegyezték meg.

Kiemelték továbbá a KAP második pillérének szerepét, a vidékfejlesztési támogatások fontosságát, és rámutattak, hogy az EU élelmiszeripari versenyképességének globális javítására van szükség. Ezért az a törekvésük, hogy 2014 után a vidékfejlesztésre szánt források ne csökkenjenek.

A közös egyeztetés célja, hogy a térség országai szűkebb körben is közelítsék álláspontjaikat a jövőbeni agrárpolitika reformjának számukra előnyös alakítása érdekében.

A Visegrádi Csoport elnökségét – amely évenkénti rotációban változik – 2013 közepén Magyarország veszi át Lengyelországtól – ismerteti a közlemény.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés