Hírek

A magyar EU-elnökség eredményeire támaszkodik az Európai Bizottság agrárreform-javaslata

Az Európai Bizottság múlt héten közzétett uniós agrárreform-javaslata azokra az iránymutatásokra támaszkodik, amelyeket az előző félévben soros magyar EU-elnökség jelölt ki a témában – állapította meg Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.


    Hozzátette: a tagállamok eltérően látják a reformban szereplő kérdéseket, és a brüsszeli javaslat még számos ponton módosításra, kiigazításra szorul. Úgy vélte, hosszú egyeztetés áll a miniszteri tanács előtt a tervezetről.

    Az interneten is közvetített vitában több felszólaló méltatta a magyar és a jelenlegi elnökség, Lengyelország erőfeszítéseit.

    Magyarország továbbra is abban az országcsoportban van, amelynek tagjai elkötelezettek egy erős közös EU-agrárpolitika és a hatékony élelmiszertermelés mellett – szögezte le a magyar tárcavezető.

    Megerősítette, hogy Luxembourgban kétoldalú találkozót folytatott francia kollégájával, Bruno Le Maire-rel, akivel egyebek között megállapodtak abban, hogy közösen lépnek fel az agrártámogatások szinten tartásának ügyében.

    A magyar álláspontot ismertetve Fazekas Sándor kiemelte annak fontosságát, hogy az agártámogatások szintje a jövőben is megmaradjon, a gazdák nem kaphatnak kevesebbet a jelenlegi támogatásnál. Fontosnak mondta a szabályozás egyszerűsítését, továbbá jelezte, hogy Magyarország több ágazati reformjavaslat ügyében is határozott álláspontot képviselt.

    A vitában felszólalva a miniszter egyetértett az Európai Bizottsággal abban az elképzelésben, hogy a támogatásra jogosultak kizárólag az aktív gazdák legyenek, akik valós termelő tevékenységet folytatnak. Üdvözölte, hogy a javaslatok kiemelten kezelik a fiatal gazdák és a kisgazdaságok helyzetét, és lehetővé teszik, hogy az ő támogatásukra további forrásokat fordíthasson az EU.

    Fontosnak mondta Fazekas Sándor azt is, hogy a közvetlen kifizetések tíz százaléka a termeléshez kötötten adható a gazdáknak, így "továbbra is lehetőség nyílik az érzékeny ágazatok támogatására". Ennek az intézkedésnek azonban rugalmasnak kell lennie, és lehetőséget kell adnia a tagállamoknak arra, hogy figyelembe vegyék nemzeti sajátosságaikat – tette hozzá.

     Az agrárpolitikai szabályozás egyszerűsítésével kapcsolatban úgy vélte, az egész EU ágazati megítélése, elfogadottsága függ attól, hogy képesek lesznek-e egyszerű megoldásokat találni. A gazdák számára a rendszer jelenleg szinte átláthatatlan, sok odafigyelést és pénzt igényel – fejtette ki.

    Úgy értékelte, hogy a bizottsági tervezetben javasolt "zöld komponens" nem szolgálja az egyszerűsítést és a költséghatékonyságot.

    A magyar álláspont szerint az új intézkedések bevezetése nem járhat a gazdák terheinek növelésével. Az egyszerűsítésnek továbbá érvényesülnie kell a vidékfejlesztéshez kapcsolódó ellenőrző és értékesítési rendszerben is.

    A vidékfejlesztési források elosztásával kapcsolatban Fazekas Sándor azt hangoztatta, hogy az objektív kritériumok alkalmazása nem okozhat jelentős torzulást. Újraelosztás esetén pedig Magyarország a vidékfejlesztési források csökkentését nem tudja elfogadni.

    Az ágazati ügyek közül Fazekas Sándor megemlítette a bortermelést, amelynél Magyarország nem támogatja a korában meghirdetett telepítési jogok 2015-ös megszüntetését. Ez esetben ugyanis nagyobb tőkeerővel rendelkező, esetleg könnyebb földrajzi adottsággal bíró országok kezdenének hatalmas szőlőtelepítésbe – mondta az MTI-nek. A mostani telepítés előnye – a káros hatások mellett -, hogy a minőségi termelés irányában mozdította el a szőlészetet.

    A zöldség-gyümölcs szektorra vonatkozóan Fazekas Sándor úgy vélte, a termelői csoportok szabályozásának áthelyezése a vidékfejlesztés kategóriájába nem jó megoldás, mert így megszűnik az önálló beruházási támogatásuk, és az ágazat piacszabályozási lehetőségei is csökkennek.

    Emlékeztetett a miniszter arra is, hogy Magyarországon a 2006-os uniós reform nagyon jelentős mértékben felszámolta a cukortermelést. A cukorkvótarendszer 2015-ös kivezetését ezért hazánk nem támogatja, hanem annak megtartásával termelésbővülést szeretne elérni, "legalább az önellátási rendszer megteremtéséig".

    Megemlítette Fazekas Sándor azt is: Magyarországnak érdeke, hogy az unión kívüli országok viszonylatában megmaradjon az exportvisszatérítés.

 
Forrás: MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook