Hírek

A mezőgazdaság nem tud élni a bérkompenzációval

Mivel a bérkompenzációs pályázaton elnyerhető támogatást csekély összegű támogatásként hirdették meg – ami az agrár szereplők esetében 7500 euró három évre -, az elmúlt években több de minimis korlát alá eső támogatást igénybe vevő gazdálkodók, vagy cégek kiszorulhatnak a pályázók köréből.

 

A mezőgazdasági munkaadók gyakorlatilag nem tudnak élni a kiegészítő bérkompenzációs pályázat lehetőségével, mivel azt úgynevezett csekély összegű – azaz "de minimis" – támogatásként hirdették meg számukra – közölte a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). Az Európai Bizottság szigorú különbséget tesz a de minimis korlátok alá eső támogatások összege között a mezőgazdaság és az egyéb ágazatok között. Amíg előbbi körbe tartozók három évre mindössze 7500 eurót vehetnek igénybe, addig az utóbbi körbe tartozó cégek esetében 200 ezer euró a határ. Az agrár érdekképviseletek többször kezdeményezték a korlát emelését – a válság miatt 2011 végéig a bizottság átmenetileg engedett is a szigorból – , azonban az új KAP vitája során továbbra is elzárkózott a de minimis korlát emelésétől.

Ez abból a szempontból különösen érzékenyen érinti az agrárcégeket, hogy a kormány elvárt béremeléssel kapcsolatos szabályozása miatt egy részük rászorulna a kiegészítő bérkompenzációs pályázaton elérhető támogatásokra. (a szociális adóból visszatartható kedvezményt ugyanis érvényesíthetik). A mezőgazdaságban az átlagos bruttó bér 147,5 ezer forint volt 2011-ben, ami több mint 25 százalékkal marad el a nemzetgazdasági átlagtól, a cégeket pedig az átlagnál jobban terhelte a minimálbér és a garantált bérminimum bruttó összegének emelése, valamint az erre rakódó plusz járulékteher is. Az agrármunkaadókat a foglalkoztatás kapcsán ugyanakkora költségek terhelik, mint bármely más munkaadó.

A MOSZ szerint a de minimis korlát miatt egyértelműen hátrányos megkülönböztetés éri az agrárcégeket. Ráadásul a legtöbb mezőgazdasági vállalkozás már kimerítette ezt a hároméves keretet, mivel számos, a működésükhöz elengedhetetlen támogatás már eddig is ilyen címen került a cégekhez, de ebbe a körbe tartozott a tavalyi fagykár támogatás is.

A meghirdetett állami támogatás a "de minimis" korlát miatt – még ha eddig nem is kellett felhasználnia a vállalkozásnak – egy mezőgazdasági munkaadónál legfeljebb tíz munkavállaló elvárt béremelésével kapcsolatos kompenzációjára elegendő. Miközben a nem mezőgazdasági vállalkozások esetében a támogatás 220 fő foglalkoztatott kompenzálását teszi lehetővé. Így hiába lenne rá hatalmas szükség, a mezőgazdaság a támogatásból gyakorlatilag ki van zárva.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés