Hírek

A mezőgazdaságban 2024-ig csökkenő árak várhatók

A mezőgazdasági termékek árai a növekvő kereslet ellenére középtávon világszerte csökkenni fognak, ugyanakkor Európa továbbra is a világ legfontosabb termelői közé fog tartozni, pl. a tej esetében. Legalábbis ezt feltételezi az OECD és a FAO.

A 2015 és 2024 közötti időszakra az árak alakulásának okaként a tovább növekvő kínálat mellett a kereslet emelkedésének lassú ütemét nevezik meg az „Agricultural Outlook” elnevezésű kiadványban. Az alapvető élelmiszereknél az egy főre jutó fogyasztás sok gyorsan fejlődő országban a telítettségi szinthez közeledik, míg a világgazdaság fellendülése általában vontatottan halad, áll az előrejelzésben. 

Összegezve a két szervezet arra számít, hogy az árak az inflációt leszámítva a 2000-es évek elejének szintjén fognak maradni. Az OECD és a FAO szerint előreláthatólag az alacsonyabb olajárak is hozzá fognak járulni ahhoz, hogy az árak csökkenjenek, mivel az energia és műtrágya költségek csökkenni fognak

Ebből kifolyólag csökkenni fog az ösztönző erő a bioüzemanyagok termelésére, ami gyakran ahhoz vezetett, hogy a szántóföldeken energianövényeket termesztettek az élelmiszerként hasznosított növények helyett. A szerzők mindenesetre nem várnak az Egyesült Államokban és az Európai Unióban olyan politikai intézkedéseket, amelyek a bioüzemanyagok termesztésének jelentős növekedéséhez vezetnének. 

A hús és tojásfehérje iránti kereslet növekedni fog

Az élelmiszerek iránti kereslet változását az OECD és a FAO továbbra is a fejlődő országokban várja, ahol az egy főre jutó fogyasztás emelkedése miatt elsősorban az állati fehérje iránti kereslet fog növekedni. 

Ennek következtében a szerzők a hús és a tejtermékek esetében magasabb árakra számítanak, mint a gabonánál. A növények esetében a takarmányozásra használt gabona és az olajnövények árai fognak nagyobb mértékben emelkedni, az alapvető élelmiszerekhez képest. Ezt a szerkezeti tendenciát egyes esetekben speciális faktorok fogják kiegyenlíteni, pl. a stagnáló kereslet a kukoricából készülő etanol iránt.      

A fehérjetartalmú takarmányok iránti erős kereslet az OECD és a FAO becslése szerint tovább fogja ösztönözni az olajnövények termesztésének bővülését. Ez az olajnövények teljes hozamán belül a takarmánykomponens magas arányához fog vezetni, és a szójatermesztés további bővülését fogja segíteni, különösen Brazíliában. 

A mezőgazdasági termelés fokozódását összességében Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában a szerzők véleménye szerint majdnem kizárólag a magasabb hozamok okozzák, ugyanakkor Dél-Amerikában magasabb hozamokra, és a termőterület növekedésére egyaránt lehet számítani. Afrikában a mezőgazdasági termelés enyhe növekedésére számítanak; a további befektetések a termelést és a hozamokat egyértelműen növelhetnék. 

Az Európai Unió marad az egyik fő tejtermelő

A hústermelés előreláthatóan reagálni fog az árrés javulására, a takarmánygabona alacsonyabb ára visszaállítaná a jövedelmezőséget a szektorban, melyet az elmúlt tíz évben nagyrészt a különösen magas és változékony takarmányköltségek határoztak meg. A tejtermékek exportja a hosszú távú prognózisok szerint továbbra is az export nagy részét adó négy fő régióra fog koncentrálódni: Új-Zéland, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Ausztrália; ahol a belföldi kereslet növelésére kevés lehetőség adódik.

Forrás: topagrar.de

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés