Hírek

A mezőgazdaságot támogatja a szerb kormány

A szerb kormány több rendelettel igyekszik segíteni a mezőgazdasági termelőket. Mint a szerb rádió nemzetközi adása beszámolt róla, a tavaszi vetés idején a mezőgazdasági termeléssel foglalkozó gazdaságoknak 80 ezer tonna dízelüzemanyagot bocsátanak rendelkezésükre − jelentette be Dusan Petrovics mezőgazdasági miniszter.

 

A rendelkezés értelmében a mezőgazdasági termelők mintegy 60 ezer tonna dízelt és 20 ezer tonna eurodízelt vásárolhatnak a piaci árnál 60 dinárral olcsóbban. Az üzemanyag-támogatásra 4,8 milliárd dinárt különítettek el a költségvetésben, ami 80 millió liter támogatott üzemanyag eladására elegendő. Az őszi vetés idejére pedig ötmilliárd dinárt irányoztak elő 90 millió liter üzemanyag ártámogatására − mondta el a miniszter. A rendelet értelmében a gabona– és iparinövény-termelők legfeljebb hektáronként 40 liter támogatott üzemanyagra jogosultak, a takarmánytermelők 30, a fűszer- és gyógynövénytermelők 50, a zöldségtermelők pedig 75 liter kedvezményes árú üzemanyagra számíthatnak. A gyümölcs-, szőlő- és málnatermesztők, valamint a palánta- és virágtermelők maximum 100 litert kaphatnak hektáronként. A miniszter kiemelte, hogy ez az intézkedés jelentős segítség a termelőknek a rohamosan növekvő üzemanyagárak közepette.

A kormány ugyanakkor rendeletet fogadott el a mezőgazdasági termelés támogatott hitelekkel való ösztönzéséről úgy, hogy 2012-ben finanszírozza a kamat egy részét, így a fix kamatláb évi 6 százalék lesz. Az agrárbüdzséből e célra összesen 400 millió dinárt különítettek el, kölcsöntámogatásra pedig a bejegyzett mezőgazdasági tevékenységet folytató természetes személyek, a vállalkozók és jogi személyek jogosultak. 

Beavatkoznak a piac stabilizálása érdekében is. Az állami búzatartalékból az 50 ezer tonnás tavalyi termés ötödét dobták piacra, 20 dinárért (52 forint) kilóját. A hús árát kukorica eladásával igyekeznek lejjebb szorítani. Petrovics emlékeztetett arra, hogy tavaly ősszel 100 ezer tonna búzát és 50 ezer tonna kukoricát vásároltak, hogy beavatkozhassanak ilyen esetekben. 

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook