Hírek

A Monsanto nem tett le a Syngenta felvásárlásáról

Nagyot ugrott tegnap a zürichi tőzsde nyitásakor az agrárvegyipari termékeket és vetőmagokat előállító Syngenta részvényeinek árfolyama, miután kiszivárgott, hogy egyesült államokbeli kérője, a Monsanto tovább javította felvásárlási ajánlatát; a 8,6 százalékos emelkedéssel a svájci cég piaci értéke 38 milliárd dollárra nőtt.

A Monsanto részvényenként most 470 svájci frankot kínál a korábbi 449 helyett, amivel a Bloomberg adatai szerint 43,7 milliárd frankra (47 milliárd dollár) értékeli a Syngentát. Az ajánlat továbbra is készpénzes és részvénycserés, de a korábbi 45–55 százalékos arány eltolódik a készpénz javára – tudta meg további részletek nélkül az ügyhöz közel álló forrásból a Reuters. 

 

 Syngenta a világ legnagyobb mezőgazdasági rovarirtószer-gyártója, a Monsanto pedig az első számú vetőmagtermelő, és sok az átfedés termékválasztékukban, így könnyen elképzelhető, hogy megállapodásuk versenyhatósági akadályokba ütközne. A Monsanto most azzal is megédesítette ajánlatát, hogy erre az esetre 3 milliárd dolláros fájdalomdíjat helyezett kilátásba a korábbi 2 milliárd helyett. 

A svájci cég már 2011-ben elhárította a Monsanto érdeklődését, utoljára pedig idén áprilisban mondott neki nemet, azt is elutasítva, hogy betekinthessen a könyveibe (a Syngenta honlapján most sincsenek fenn a negyedéves eredmények). Júniusban a Syngenta elnöke, Michel Demare úgy nyilatkozott, hogy egy fair értékelésen alapuló, komoly ajánlatot fontolóra vennének – elemzők szerint kérdéses, hogy a mostanit annak tekintik-e majd. Korábban még olyan becslések is keringtek, hogy a svájciak részvényenként 650 frankot szeretnének, a jelenlegi piaci felfordulás közepette azonban ez még kevésbé tűnik reálisan elérhetőnek. Ha a tőzsdei esés kitart – vélik most egyes szakértők –, akkor erősödni fog a részvényesi nyomás a Syngenta vezetésén, hogy legalább kezdjenek el tárgyalni a Monsantóval.

vgo

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés