Hírek

A rossz idő miatt elmarad a rekord 2012-ben

Már most biztosnak tűnik, hogy jövőre nemhogy árubőségre, megfelelő árualapra sem igen lehet számítani. A termelők csak abban bízhatnak jövőre, hogy megtorpan a világpiaci árak mérséklődése, illetve hogy a környező országokban sem lesznek jobbak a terméskilátások.


Ugyan a termelők mind a vetőmagok, mind a műtrágya további (áfaemelés nélkül) 10 százalékos drágulásával számolnak jövőre, mindez idén nem mozgatta meg a piacot − mondta Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke. Kétszázaléknyi áfaemelés nem jelent akkora tételt, hogy nagyobb mértékű készletezésre vagy jelentősebb alapanyag-rendelések leadására ösztönözné a gazdákat − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Lukács István, az IKR Zrt. vetőmagüzletágának igazgatója. Tapasztalatai szerint a decemberben induló értékesítési időszakban az idén is hozzávetőleg a teljes szezonbeli értékesítés öt-tíz százalékát éri majd el a megkötött ügyletek száma. Többnyire a kisebb termelők, őstermelők vásárolnak ilyenkor, elsősorban műtrágyát és csak másodsorban vetőmagot. A legfőbb motiváló erő esetükben pedig nem az esetleges áremelkedés, hanem az adózáshoz szükséges költségszámlák beszerzése.

A termelők azért várnak ki a beszerzésekkel, mert egyrészt még nem kapták meg a területalapú támogatások második felét, másrészt gondot okoz az őszi vetések miatti bizonytalanság − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára. Arról már korábban is hírt adott a Vidékfejlesztési Minisztérium, hogy az őszi repcevetések hozzávetőleg felén, mintegy 100 ezer hektáron vagy ki sem kelt a vetés, vagy nagyon gyenge az állomány, így ez eleve többletköltséget okoz a gazdáknak az újravetés miatt, és a másik felével kapcsolatos terméskilátások is bizonytalanok az állományok eltérő fejlettsége, illetve az áttelelés kockázatai miatt.

Az aszály miatt egyébként a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal december eleji állapotfelmérése szerint valamennyi őszi vetésű kultúra vetésterületének felén gyengén fejlettek az állományok. A sok helyütt porba vetett búza még épp csak elkezdett kikelni, és ha hótakaró nélkül kopogós lesz a tél, kétséges az áttelelése is. Ez pedig már most biztossá teszi, hogy jövőre nemhogy árubőségre, megfelelő árualapra sem igen lehet számítani − mondta Horváth Gábor. A termelők csak abban bízhatnak jövőre, hogy megtorpan a világpiaci árak mérséklődése, illetve hogy a környező országokban sem lesznek jobbak a terméskilátások. A termelők ezért egyelőre kivárnak a jövő évi vetőmagrendelésekkel addig, amíg nem látszik, tavasszal mire számíthatnak, hol kell esetleg más kultúrával újravetniük − tette hozzá a főtitkár.

Az őszi vetésű kultúrák állapotminősítése
2011. XII. 7.        
Növény Jelentett vetésterület (ezer hektár) Jó* Közepes* Gyenge*
őszi búza 1086,814 17 31 52
Rozs 36,726 16 35 49
ősz árpa 177,928 22 34 44
Triticale 113,939 20 34 46
őszi káposztarepce 253,955 19 25 56
*százalék      
Forrás: MGSZH


Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook