Hírek

A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint szakszerűen végzi munkáját a nemzeti földalapkezelő

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél (NFA) több vizsgálat folyt az elmúlt fél évben, és bebizonyosodott, hogy a szervezet szakszerűen végzi a munkáját – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken.

Az LMP országgyűlési képviselője, Szabó Rebeka pénteken jelentette be, hogy az LMP vizsgálatot kér az állami földbérletek ügyében, és feljelentést tesz az NFA ellen. Közölte, nyílt levéllel fordulnak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és az Állami Számvevőszék elnökeihez, valamint a legfőbb ügyészhez. Ebben kérik, hogy folytassanak rendkívüli vizsgálatot az állami földbérletek ügyében. Kitért arra is, hogy képviselőtársával, Schiffer Andrással közösen beperlik az NFA-t, mert adatigénylésük ellenére nem hozták nyilvánosságra az állami földbérleti pályázatokat.

    
A minisztérium közleménye szerint össztűz zúdult a földalapkezelő szervezetre a haszonbérleti pályázatok miatt, sokan meg akarják akadályozni a gazdák földhöz jutását, és el akarják érni, hogy ne a helyi gazdák kapják haszonbérbe a földeket.


    
A tárca közölte: az NFA-ban működő ellenőrző bizottság folyamatosan vizsgálja a szervezetet. Az elmúlt fél évben a miniszter kétszer is belső ellenőrzést rendelt el a hivatalban, hogy tisztázza a sajtóban megjelent állításokat. Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága többször vizsgálta a földpályázatokat, albizottsága kihelyezett ülést is tartott az NFA-ban, ahol a képviselők minden általuk kért dokumentumot megkaptak. 


    
A minisztérium leszögezi, hogy a vizsgálatok semmilyen szabálytalanságot nem tártak fel. A haszonbérleti pályázatok lebonyolítása megfelel a jogszabályi előírásoknak, a kormányzat által jóváhagyott eljárásrendeknek és annak részét képező haszonbérleti pályázati feltétel- és értékelési szempontrendszernek is. Az NFA a haszonbérleti pályázatokat nyilvános felhívás keretében hirdeti meg, és minden olyan közérdekű, nyilvános adat-közzétételi kötelezettséget teljesít, amit a jogszabályok előírnak – közölte a VM.


    
Az MTI-hez eljuttatott közleményében az NFA szintén azt írta, hogy az LMP által kifogásolt haszonbérleti pályázatok lebonyolítása minden vonatkozó jogszabályi előírásnak megfelel. A szervezet közölte: visszautasít minden olyan kísérletet, ami tevékenységének szabályszerűségét, a szervezetben dolgozók becsületességét, szakmai hozzáértését megkérdőjelezi, és rendelkezésre áll a tevékenységével összefüggő vizsgálatokra.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés