2020.07.15., szerda , Henrik, Roland

Agrárgazdaság

2012. március 01. csütörtök • 07:18

Aligha lesz idén motor a mezőgazdaság

Tavaly ugyan jelentős volt a mezőgazdasági beruházások aránya, ám ezek nagy részét az uniós környezetvédelmi és állatjóléti előírások indokolták, ezért megjósolhatatlan, hogy mennyiben tudnak majd a jövőben hozzájárulni az ágazat teljesítményéhez.


A szektor beruházásai elsősorban az uniós támogatásokhoz igazodnak, de az idei ÚMVP-s pályázatok körül még sok a bizonytalanság, ezért egyelőre nem lehet megítélni, hogy mi várható.

Az már most biztos, hogy a mezőgazdaság nem fogja tudni megismételni a tavalyi teljesítményét, sőt inkább az a kérdés, hogy a magasabb bázishoz képest mekkora lesz az idei elmaradás − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Némethné Pál Katalin, a GKI szakértője. A gabonaárak egyelőre a termelőknek kedvezően alakulnak a világpiacon is, de több előrejelzés szerint inkább az élelmezési célú kereslet dominál majd, a jobban jövedelmező bioüzemanyag-felhasználás visszaszorulóban van. Az őszi szárazság és a februári hideg hatása egyelőre megbecsülhetetlen − nem sok jóval biztat, hogy a tavaszi vetésű növényeknél a legkeresettebb hibrid vetőmagokból némi hiány mutatkozik a piacon. Az sem biztató, hogy az állattenyésztőknek még mindig magas takarmányárakkal kell számolniuk. Az élelmiszeripar eredményességét az alapanyagok drágulása mellett a szektort terhelő különadók − termékdíj, chipsadó, katasztrófavédelmi hozzájárulás − is rontják a visszaeső belföldi fogyasztás mellett. Pál Katalin szerint átlagos időjárást és normálisan működő piacokat feltételezve sem várható, hogy jelentősen bővüljön az agrár GDP, sőt inkább alatta lesz az idei érték a 2011-esnek.


Forrás: Napi Gazdaság


 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.