Hírek

Átadják az első Agrár Széchenyi Kártyát

Orbán Viktor miniszterelnöktől veheti át az első igénylő az Agrár Széchenyi Kártyát a Parlamentben október 27-én, csütörtökön – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).


    A közlemény szerint Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár takarékszövetkezeti vezetőknek tartott stratégiai fórumon hétfőn kijelentette, hogy a kormány számít a szövetkezeti hitelintézetekre az agrárfinanszírozásban. Utalt arra is, hogy hamarosan a Takarékbankban is lehet Agrár Széchenyi Kártyát igényelni.

    Az államtitkár előadásában elemezte a magyar agrárfinanszírozás és támogatás helyzetét, és kitért a mezőgazdasági vállalkozások hitelgazdálkodására is. Az agrárágazat társas vállalkozásainak hitelállománya 2009-ről 2010 végére 7,4 százalékos csökkenést követően 313,7 milliárd forint volt. Az ágazat hiteleinek csupán 22 százaléka volt devizahitel 2010-ben, míg ez az arány nemzetgazdasági szinten átlagosan 55,7 százalékot ért el.

    Czerván György ismertette a szeptember 1-jén indult AgrárSzéchenyi Kártya konstrukciót, amelyet az őstermelők, a családi gazdaságok, az erdőgazdálkodással, vadgazdálkodással és halgazdálkodással foglalkozó kis- és középvállalkozások igényelhetnek.

    Az egy, kettő vagy három éves lejáratú folyószámlahitel összege minimum 500.000 forint, felső határa pedig 25 millió forint. A konstrukcióhoz a magyar állam 2 százalék kamattámogatást és kezességvállalási díjtámogatást biztosít.

    A kormány 400 millió forinttal megemelte a költségvetésből a kamat- és kezességi díjtámogatásra fordítható keretet, így egymilliárd forint fordítható erre a célra.

    Az Agrár Széchenyi Kártya Program nem jöhetett volna létre, ha nincs állami kamat- és garanciatámogatás, amelynek segítségével a magyar bankszektor képviselői könnyebben nyújtanak hitelt a vállalkozásoknak – emlékeztetett az államtitkár. Mostanáig az OTP és a Volksbank kapcsolódott be az Agrár Széchenyi Kártya hitelfolyósításba. Megerősítette, a kormány számít arra, hogy a későbbiekben a hitelprogramokhoz több pénzintézet is csatlakozik.

    Czerván György tájékoztatást adott a 2012 január elsejétől induló Fagykár Forgóeszköz Hitelprogramról, valamint a már elérhető MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram részleteiről is.

    A Fagykár Forgóeszköz Hitelprogramban a gazdálkodók minimum 500 ezer és maximum 5 millió forint 100 százalékban banki kamat- és költségmentes hitelt kaphatnak, amelynek futamideje maximum 20 év, három év türelmi idővel. A hitel összegét a károsodás mértékével arányosan állapítják meg. Százszázalékos károsodás esetén 800 ezer forint hektáronkénti hitel igényelhető.

    A kedvezményes hitelt az a mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozás, mezőgazdasági őstermelő és családi gazdálkodó veheti fel, akinek ültetvényeiben kárt okoztak az idén a tavaszi fagyok, és ezt a jogszabályokban foglaltak szerint igazolja is.

    Az államtitkár felhívta a figyelmet a vidéki takarékbank-hálózat fontosságára. Hangsúlyozta, jelenlétük előnyt jelent a kereskedelmi bankokkal szemben, amelyek csak a nagyobb városokban vannak ott, és a gazdák számára nehezebben elérhetőek – tartalmazza a VM tájékoztatója.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés