Hírek

Az agrártámogatások bánhatják a takarékoskodást

Főként a nemzeti forrásból finanszírozott agrártámogatásokat érintheti a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2012-es költségvetésében immár második jelentős összeget érintő zárolás. A VM a költségvetési törvény szerint 382,16 milliárd forintból gazdálkodhatott volna 2012-ben, aminek nagy része uniós támogatás, ami nem tartozik a zárolható tételek közé.

 

A mintegy 188 milliárd forintos mozgásteret tovább csökkenti a konvergenciaprogram. A tárca tavaly az eredetileg igényelthez képest jó 10 milliárd forinttal kisebb költségvetési támogatást harcolt ki, az idén pedig már volt egy több milliárd forintos zárolás, ami elsősorban az intézményhálózat költségvetését nyirbálta meg. A pontos arányok azonban nem ismertek, ezért nehéz megítélni, hogy az újabb lépés mennyiben érintheti a az intézményhálózatot.

A Széll Kálmán terv 2.0 alapján mintegy 7,8 milliárd forint megtakarítást kellene találnia a szaktárcának, a zárolás alól "mentesített" költségvetési sorok leszámításával nagyjából 100−107 milliárd forint az, ahol megpróbálhat takarékoskodni a szaktárca, ennek azonban egy jelentős részét már nemzeti támogatásként kifizették vagy meghirdették a kifizetését.

Nehéz elképzelni, hogy visszavonnák például az 1,5 milliárd forintos keretű tanyafejlesztési programot vagy hogy tovább csökkentenék az osztatlan földtulajdon kimérésére elkülönített 500 millió forintos keretet, de az intézményrendszer sem kínál jelentős megtakarítási lehetőségeket. Az 5,3 milliárd forintos keretből működő Nemzeti Élelmiszerlánc-felügyeleti Hatóságot a bírságbevételek elvonása hozta nehéz helyzetbe, a 9,5 milliárd forintos költségvetésű Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Hivatal pedig már most kétmilliárd forintos hiánnyal küzd.

Szakértők szerint legnagyobb eséllyel − becslések szerint 2,5−4 milliárd forint közötti összegben − a költségvetési törvényben 51 milliárdos kerettel szereplő folyó kiadások és jövedelemtámogatások sort kurtíthatják meg. Ebben jórészt nemzeti költségvetésből nyújtott támogatások szerepelnek, többek között a cukorrépa-termesztéshez vagy az állati hullák megsemmisítésére adott, illetve különféle állat-egészségügyi támogatások. Utóbbiak keretének mérséklése nyilvánvalóan szembe menne a kormányzat állattenyésztést támogató politikájával.

Egyelőre nem tudni, hogy a hulladékgazdálkodási feladatok támogatására elkülönített 15 milliárd forintos kerethez hozzányúlhat-e a vidékfejlesztési tárca. A kormányhatározat szerint a tárcáknak május 2-ig kellett megküldeniük elképzeléseiket az NGM-be, a kincstárral pedig május 7-ig kell közölni a változásokat.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook