Hírek

Az agrártámogatások megúszhatják a szigort

Eddig nem volt divat az agrártámogatások visszavonása elvi alapon − legfeljebb azért, mert az elbírálás során túl sok volt a csalás. Magyarország esetében sok értelme nem is lenne ennek, hisz a pénz java már le van kötve.


Uniós agrártámogatásokat eddig nem vont vissza az unió politikai vagy elvi indokokra hivatkozva, a közvetlen kifizetések mellett a támogatásokat biztosító két alap, az EMVA és az EMOGA esetében pedig tudomásom szerint nincs is ilyen lehetőség − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Tóth Péter, az Agrár-Európa Kft. tanácsadó cég vezetője annak kapcsán, hogy felmerült a kohéziós alapok forrásfelhasználásának korlátozása Magyarországgal szemben a túlzottdeficit-eljárás következtében.

A közvetlen kifizetések közé tartozó területalapú visszafogása vagy felfüggesztése súlyos következményekkel járhatna a gazdák számára: rontaná jövedelmezőségüket, sőt kockára tenné számos termelő működőképességét. Sokan ugyanis támogatás-előfinanszírozó forgóeszközhitelekkel biztosítják a folyamatos likviditást. Egy ilyen szankció miatt a hazai vállalati hitelpiac javát adó agrárfinanszírozás is befagyna.

A két agráralap forrásaiból működő Új Magyarország vidékfejlesztési program esetében igen kevés mozgástere lenne az EB-nek az esetleges forráskorlátozásra, mivel a Magyarország rendelkezésére álló mintegy 1300 milliárd forint támogatás hozzávetőleg 80 százalékát már lekötötték különféle támogatási határozatokkal, a még szabad források környezetvédelmi, vidékfejlesztési intézkedésekre, vidéki vállalkozások támogatására van elkülönítve.

Az Európai Bizottság rendszeresen ellenőrzi a tagállami kifizető ügynökségeket a támogatások felhasználásának jogszerűsége biztosítása érdekében, az eredményeket negyedévente közzé is teszik. Eddig azonban csak abban az esetben szabott ki pénzbírságot a szabálytalanságon kapott tagállamra, ha konkrét felhasználási szabályokat sértettek meg.

Magyarország eddig alig pár tíz millió euró bírságot kapott az uniós csatlakozás óta az agrártámogatások felhasználásával kapcsolatban, ezzel szemben például Görögország vagy Olaszország, de Franciaország is állandó szereplője a listának, esetenként akár több mint százmillió euró bírsággal. Bulgária esetében alkalmazta ugyan a felfüggesztés szankcióját a bizottság, de azért, mert túl sok volt a korrupciós eset a bolgár kifizető ügynökség körül. A bolgár kormány intézkedéseit követően azonban hamarosan föloldották a korlátozást.

Forrás: Napi Gazdaság


 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés