Hírek

Az exporttilalom miatt zuhanhat az orosz gabonaexport

A globális árakban is meghatározó szerepet játszó orosz gabonatermés 2012-ben 70 millió tonna alá zuhanhat, 16 százalékkal kevesebbre a 2011-re vártnál − jelentette a SovEconra hivatkozva a Bloomberg.

    A hatóságok, miután tavaly az aszály megsemmisítette a termés több mint harmadát, idén legalább július 1-jéig leállították a gabonaexportot. Mivel idén valószínűtlen a tavalyi szárazság megismétlődése, a termés elérheti a 83 millió tonnát, azonban félő, hogy ha a kiviteli tilalmat fenntartják, az árak olyan mélyre zuhanhatnak a belső piacon, hogy a parasztok csökkenteni fogják a gabona termőterületét más növények, így a cukorrépa és az olajos magvak javára − nyilatkozta Andrej Szizov, a SovEcon vezérigazgatója. Ha a kiviteli tilalmat feloldják, Oroszország idén 10−13 millió tonna gabonát, főleg búzát exportálhat.

    Más veszély is fenyegeti azonban az orosz mezőgazdaságot − az üzemanyaghiány. Ez már olyan kritikus méreteket öltött, hogy Vlagyimir Putyin miniszterelnök maga utasította a mezőgazdasági és az energiaügyi minisztériumot, oldják meg a gépek és járművek dízelolaj-ellátásának problémáját − jelentette a RIA Novosztyi. A hiány máris érezteti hatását a tavaszi mezei munkák elmaradásában.

    A válság mintegy két hete kezdődött. A kormány úgy reagált, hogy leállította a kőolajtermékek kivitelét és közel 44 százalékkal emelte a dízelolaj kiviteli vámját, hogy a gyártóknak érdemesebb legyen inkább otthon, mint külföldön eladniuk. Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes közölte, hogy ha nem sikerül a folyamatos üzemanyag-ellátást biztosítani, készek újabb lépéseket tenni, ami már a nyersolajat is érintheti.

    A hiánnyal természetesen társul az árak gyors emelkedése − emiatt például Tomszk városában a múlt héten az autóbuszok ötöde maradt a garázsban, mert nem tudták megfizetni az üzemanyagot − amelynek ára egyetlen nap alatt 16 százalékot emelkedett −, vagy nem jutottak hozzá. A helyi kutaknál vevőnként 25 literre korlátozták a vásárolható mennyiséget, a buszok pedig naponta 80-100 litert fogyasztanak. Az altáji régióban az ügyészség pert indított az ország vezető olajcége, a Rosznyefty és a Gazprom Nyefty ellen, mert több kútjuk megszüntette az üzemanyag kiszolgálását.

    Oroszország napi 10 millió hordós olajtermelésének mintegy felét maga fogyasztja el.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés