Hírek

Az import szója 95 százaléka GMO-s

Védjeggyel ellátott GMO-mentes termékek bevezetését kívánja elérni a GMO-mentes Magyarországért Egyesület, amely abban bízik, hogy már az év végén, a jövő év elején ezek megjelenhetnek a magyar üzletekben.

Az egyesület egyik alapítója, Kulik Zoltán elnök az M1 aktuális csatorna hírfolyamában elmondta: a GMO-mentes Magyarországért Egyesület azért alakult, hogy a magyar fogyasztók számára alternatív kínálatot biztosítson. A génmódosított szervezetek (GMO) az élelmiszeripari láncban a takarmányon keresztül kerülnek be az állati termékekbe, húsba, tejbe, tojásba – fejtette ki Kulik Zoltán.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország GMO-mentesen termel, ami azt jelenti, hogy magyar földön GMO-t tartalmazó növény köztermesztésben nem termeszthető, ilyen termékek csak importból kerülnek be.

Magyarország takarmánypiaca mintegy 4 millió tonna, a legfontosabb fehérjenövény a szója, amely nélkülözhetetlen a takarmány előállításához. Az országba évente 550-600 ezer tonna import szója érkezik, főként a dél-amerikai országokból, a termény 95 százaléka génmódosított. Európába 34-35 millió tonna szója kerül be, amelyből csupán mintegy 1,5 millió tonna GMO-mentes. 

Kulik Zoltán kiemelte: Magyarország képes GMO-mentes élelmiszereket előállítani, mert ki tudja iktatni a takarmányozásból a GMO-s fehérjéket. Magyarországon 40 ezer hektáron termelnek szóját, évente mintegy 80 ezer tonnát, az elnök szerint ez a terület jelentősen növelhető. Akár 200 ezer hektáron is lehetne szóját termelni az országban – mondta.

MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook