2019.01.21., hétfő , Vince,Artúr

Agrárgazdaság

2015. július 27.

Az import szója 95 százaléka GMO-s

Védjeggyel ellátott GMO-mentes termékek bevezetését kívánja elérni a GMO-mentes Magyarországért Egyesület, amely abban bízik, hogy már az év végén, a jövő év elején ezek megjelenhetnek a magyar üzletekben.

Az egyesület egyik alapítója, Kulik Zoltán elnök az M1 aktuális csatorna hírfolyamában elmondta: a GMO-mentes Magyarországért Egyesület azért alakult, hogy a magyar fogyasztók számára alternatív kínálatot biztosítson. A génmódosított szervezetek (GMO) az élelmiszeripari láncban a takarmányon keresztül kerülnek be az állati termékekbe, húsba, tejbe, tojásba - fejtette ki Kulik Zoltán.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország GMO-mentesen termel, ami azt jelenti, hogy magyar földön GMO-t tartalmazó növény köztermesztésben nem termeszthető, ilyen termékek csak importból kerülnek be.

Magyarország takarmánypiaca mintegy 4 millió tonna, a legfontosabb fehérjenövény a szója, amely nélkülözhetetlen a takarmány előállításához. Az országba évente 550-600 ezer tonna import szója érkezik, főként a dél-amerikai országokból, a termény 95 százaléka génmódosított. Európába 34-35 millió tonna szója kerül be, amelyből csupán mintegy 1,5 millió tonna GMO-mentes. 

Kulik Zoltán kiemelte: Magyarország képes GMO-mentes élelmiszereket előállítani, mert ki tudja iktatni a takarmányozásból a GMO-s fehérjéket. Magyarországon 40 ezer hektáron termelnek szóját, évente mintegy 80 ezer tonnát, az elnök szerint ez a terület jelentősen növelhető. Akár 200 ezer hektáron is lehetne szóját termelni az országban - mondta.

MTI

 

Fókuszban
Sok gyakorló szakember legyen a mezőgazdaságban

Sok gyakorló szakember legyen a mezőgazdaságban

Ha a mezőgazdaságra koncentrálunk, akkor a fenntarthatóság

AGROmashEXPO, AgrárgépShow 2019

AGROmashEXPO, AgrárgépShow 2019

Egy hét és újra AGROmashEXPO, AgrárgépShow a HUNGEXPO Budapesti ...

Előzze meg a kellemetlen meglepetést, válasszon megfelelő napraforgó hibridet!

Előzze meg a kellemetlen meglepetést, válasszon megfelelő napraforgó hibridet!

A napraforgó hosszú évek óta megkerülhetetlen része a magyar ...

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.