Hírek

Az unió mezőgazdasági biztosa támogatja a román földvásárlási moratórium meghosszabbítását

Dacian Ciolos, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa támogatná, hogy Románia meghosszabbítsa a külföldiek földvásárlási tilalmát – derült ki hétfőn egy bukaresti vidékfejlesztési konferencián.

 Romániában 2014 január elsején jár le a külföldiek hét éves fölvásárlási moratóriuma. Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint Leonard Orban európai ügyekért felelős miniszter a konferencián aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Romániának nem áll módjában meghosszabbítani a tilalmat, mert – a 2004-ben csatlakozott országokkal ellentétben – az uniós szerződésébe nem építették be ezt a lehetőséget.
    "A moratórium meghosszabbításához módosítani kellene a csatlakozási szerződést, ez azonban akár két-három évig is eltarthat és valamennyi tagországnak, európai intézménynek jóvá kell hagynia. Ezért úgy vélem, ez megvalósíthatatlan" – mondta a miniszter.
    Az ugyancsak román mezőgazdasági biztos, Dacian Ciolos a rendezvényen azt mondta: a maga részéről támogatná az Európai Bizottságban a román földvásárlási moratórium meghosszabbítását.
    Daniel Daianu, a román miniszterelnöki hivatal államtanácsosa úgy vélekedett: a moratórium kérdésében Romániának gyakorlatias és nem nacionalista érvek alapján kell döntenie.
    Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter a közelmúltban jelentette be, hogy  a tárca hatástanulmányt készít arról, milyen következményei lesznek annak, ha liberalizálják a román termőföld-piacot.
    Külföldiek jelenleg is vásárolhatnak földet Romániában, de nem magánszemélyként, hanem az országban bejegyzett cégek tulajdonosaiként. Románia 700 ezer hektárnyi szántóföldjeinek 8,5 százaléka került eddig – vásárlás, vagy koncessziós szerződés révén – külföldiek által alapított cégekhez, közölte az Agerpres.
    A hírforrás szerint ily módon főleg olasz (24,29 százalék), német (15,48 százalék), arab (9,98 százalék) és magyar (8,17 százalék) tőkéjű cégek jutottak földhöz Romániában.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés