Hírek

Bírálja a földbérleti pályázatokat a Professzorok Batthyány Köre

A Professzorok Batthyány Köre (PBK) közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Földalap bérbeadási pályázatain meghirdetett földterületek zöme nagybirtokosoknak, nem pedig helyben lakó gazdáknak jutott.

Véleményük szerint az európai agrármodell és gyakorlat alapját is a gazdálkodó családok és nem a tőkés társaságok adják. Ezek az elvek a földalap bérbeadási pályázatai révén válhatnak gyakorlattá, de a 2011-ben meghirdetett pályázat 2012-ben megszületett eredménye "rácáfol a várt eredményre". Felhívják a figyelmet arra, hogy az eredmény alakulását nagyban befolyásolják a pályázati feltételek és a bírálati módszerek.

A helyben lakás kívánalma könnyen kijátszható volt, a bírálati kritériumok egy részének puhasága a befolyásos pályázóknak kedvezett, az állattartás megkövetelése pedig ugyancsak a tőkeerős birtokosoknak adott előnyt − idézte a közleményt az MTI. A PBK szerint a "nemzeti közép kormánya" azzal tudna ígéreteihez visszatérni, ha a földalap még meglévő földjének bérletét olyan feltételekkel pályáztatná meg, melyek nem okoznak hátrányt a tőkeszegény gazdáknak.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés