Hírek

Bukhatják a támogatást a földek bérlői

A bérelt, illetve osztatlan közös tulajdonban levő földeken gazdálkodó vállalkozásoknak, illetve a saját mellett bérelt földeket is művelő családi gazdaságoknak a föld nevesítése mellett az is fejfájást okoz, hogy bukhatják a földhasználóként kapható területalapú támogatásokat.

Egy tavalyi rendeletmódosítás értelmében csak a jogszerű földhasználat igazolása esetén jár a támogatás. Ezt a földhasználati nyilvántartás alapján a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) ellenőrzi és vizsgálja. A 2011-re szóló támogatások helyszíni ellenőrzései során eddig 1855 parcella, vagyis 12,34 ezer hektár esetében nem tudták igazolni a jogszerű földhasználatot a földhasználók − derült ki az MVH válaszából. Mivel a támogatások jelentős részét már átutalták a jogosultaknak, az ellenőrzések eredménye az érintett területekre járó támogatás visszakövetelésével jár, azt azonban nem tudták megmondani, hogy mekkora a visszakövetelt összeg.

A gondot az okozza, hogy a jogszabályváltozással egy időben a földhivatalok álláspontja is megváltozott arról, hogy az osztatlan közös tulajdonú táblák haszonbérlete esetében mit fogadnak el jogszerű használatnak, bérletnek, és a bérlőktől azt várják, hogy valamennyi tulajdonossal írjanak alá bérleti szerződést vagy az elérhető tulajdonosok közgyűlésen többségi határozattal az egész táblát bérbe adó egységes szerződést írjanak alá − magyarázta Filipsz László, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára. Korábban a földhasználat bejegyzéséhez elég volt, ha a bérlők a Ptk. szerint jártak el és a tulajdonosok több mint felétől volt aláírt szerződésük. Az egységes szerződéses megoldás egyes értelmezések szerint nemcsak jogszerűtlen, de életszerűtlen is, mivel egy táblán belül is lehet eltérő időre és díj mellett szerződni. Ennek nyomán az MVH a támogatási kérelmek beadásakor a földhasználatot jelző Mepar blokktérkép azonosító rendszerbe való bejelentkezésnél azt várta az osztatlan táblát bérlőktől, hogy jelöljék be azt a területrészt az adott tábla esetében, amekkora területre szerződésük van. A bérlő azonban önkényesen nem jelölheti ki ezt a határt, arról nem is beszélve, hogy így ugyan csak a "jogszerű" földhasználat után kér támogatást, ám ha a teljes táblát használja, akkor a bejelentetlen földhasználat miatt még aranykoronánként ezer forint bírságra is számíthat − mondta Filipsz László.

A földhasználók dolgát tovább bonyolítja, hogy mivel csak a 2011-es helyszíni ellenőrzések során kezdett kiderülni a probléma súlya, sokan a korábbi szabályok szerint adták be a földhasználati bejegyzési kérelmet, illetve a május 15-i határidőig a területalapú támogatási kérelmet is. Így szerencsétlen esetben nem csupán egy-, hanem kétévi támogatást is bukhat a földhasználó, sőt a sorozatos szabályszegésért a támogatási jogosultság is megvonható tőle.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés