Hírek

Czerván: a külkereskedelmi aktívum 40 százalékát a mezőgazdaság adta

A mezőgazdaság 2011-ben 2,7 milliárd euróval többet exportált, mint amennyit importált, így ez az ágazat adta az ország külkereskedelmi aktívumának közel 40 százalékát – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Baján.


Az elmúlt évben az agrárexport 17 százalékkal nőtt és elérte a 6,9 milliárd eurót, míg az import 12,7 százalékkal emelkedett és 4,2 milliárd eurót tett ki – mondta Czerván György, a mezőgazdasági gépkereskedelemmel is foglalkozó, bajai székhelyű, az elmúlt évben 47,2 milliárd forint forgalmú Axiál Kft. szakmai rendezvényén.

    
Az államtitkár hangsúlyozta: 2011-ben a magyar mezőgazdaság az uniós csatlakozás óta a legsikeresebb évét zárta, mert 1,4 százalékos növekedést tudott felmutatni az előző évhez képest, a kibocsátás 29 százalékkal nőtt és elérte a 2100 milliárd forintot.


    
Ennek eredményeként az 1,7 százalékos GDP-növekedésből 0,9 százalékkal a mezőgazdaság részesedett – fűzte hozzá.


    
Czerván György kiemelt fontosságúnak nevezte, hogy szerdán a kormány elfogadta a Nemzeti Vidékstratégiát (NVS): megszületett az a koncepció, amely alapján 2020-ig az agrár
ium és a vidék működni fog.

    
Az államtitkár leszögezte: minden szereplőre szükség van, legyen az kicsi, közepes vagy nagyvállalkozás, mert mindenkinek megvan a feladata. A különböző híresztelések, és a minisztérium vezetésében bekövetkezett változások ellenére a NVS elfogadásra került – tette hozzá.


    
Czerván György kitért arra, hogy a szerdai kormányülésen az agrár
-forgóeszköz hitelkonstrukcióval kapcsolatban is döntés született: a 15 milliárd forintos hitelkeretet kiterjesztették a tenyészállat vásárlására is, másrészt kiterjesztették a hitelfelvétel lehetőségét a kis- és középvállalkozásokon kívül például az integrátorokra.

    
Harsányi Zsolt a családi tulajdonban lévő, 1991-ben alakult Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője az MTI-nek elmondta: 2011-ben jó évet zártak, mert a 47,2 milliárd forintos nettó árbevétel közel 44 százalékos növekedést mutat 2010-hez képest.


    
A tulajdonos szerint remény van arra, hogy 2012-ben elérje a cég az 50 milliárd forintos árbevételt.


    
Emlékeztetett arra, hogy a 2009-es kiugró évet nem lehet alapul venni, mert az akkori 25 százalékos, vissza nem térítendő gépvásárlási támogatás nem valószínű, hogy megismétlődik.


    
Ha lesz jövedelemtermelő képesség, akkor a gazdák vásárolni fogják a gépeket – fűzte hozzá.


    
Az Axiál Kft. fő tevékenységként mezőgazdasági gépek értékesítését, javítását, alkatrészellátását végzi, e mellett pedig építőipari gépeket és berendezéseket is forgalmaz és javít. A cég az országban 15 telephellyel rendelkezik, 540 alkalmazottat foglalkoztat.


    
A cég adatai szerint a magyar mezőgazdasági vállalkozók komoly összeget fordítanak gépvásárlásra, ennek ellenére nagyon elmaradunk a szomszédos Ausztriától.


    
Magyarországon a kiemelkedő évnek számító 2009-ben 2228 darab 50 lóerőnél erősebb traktort vásároltak, 2010-ben 519 darabot, míg az elmúlt évben 986 darabot. Ezzel szemben Ausztriában évente 7-8 ezer darab traktort értékesítenek.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook