Hírek

Dinamikus növekedés a mezőgép-vásárlási konstrukciók piacán

Az elmúlt években, ahogy emelkedtek az agrárium és azon belül is a növénytermesztők bevételei − illetve amikor még tudtak gépvásárlási támogatásra pályázni −, folyamatosan növekedett a mezőgépvásárlással kapcsolatos finanszírozási igény, és ebben a 2008-as válság sem hozott komolyabb törést − derült ki a Napi Gazdaság által megkérdezett pénzintézetek válaszaiból.

 

Az OTP-csoporthoz tartozó Merkantil Bank Zrt. tapasztalatai szerint 2008 óta folyamatosan bővül a mezőgép-vásárlási finanszírozás piaca − 2011-ben közel 30 milliárd forint értékben finanszíroztak a lízingcégek agrárgépeket. A Budapest Bankhoz tartozó Budapest Lízing Zrt. (BL) szakértői szerint tavaly kiemelkedően magas volt a használt gépek adásvétele az országban, de még így sem érte el a teljes piac 16 százalékát. A használt gépeket tapasztalatuk szerint inkább készpénzért veszik a gazdák. Az UniCredit Leasing Hungary Zrt.-nél pedig főként őstermelők és családi gazdaságok keresik a használtgép-finanszírozási megoldásokat − a cég legfeljebb nyolcéves eszközökre tud pénzügyi lízingkonstrukciót ajánlani.

A Merkantil várakozása szerint az idén 10-15 százalékkal bővülhet a mezőgéplízing-piac. A termelők leginkább az új gépek beszerzéséhez kérnek segítséget. A K&H-nál az első negyedévben tapasztaltak jelentős keresletet, elsősorban erőgépek és nagy értékű talajművelő eszközök vásárlása volt a cél. A BL tapasztalata szerint a vásárlásoknál is érződik a szezonalitás: tavasszal inkább vetőgépek, permetezők, illetve egyéb, a talajműveléshez szükséges eszközök, májustól már a kombájnok, míg az év végén inkább a nagyobb erőgépek beszerzéséhez kérnek finanszírozási megoldásokat a termelők.

A bankok egyaránt kínálnak a mezőgazdasági szereplők, vállalkozások számára hitel- és lízingkonstrukciókat is, és komplexebb beruházási tervek esetén mindenütt lehetőség van egyedi ajánlatok kidolgozására is a leendő ügyfél adósminősítése, a megvásárolni kívánt eszköztípus értéke, életkora alapján. A törlesztés ütemezésénél pedig a legtöbb pénzintézetnél figyelembe veszik az agrárium szezonalitásából adódó likviditási hullámokat.

Jelenleg elsősorban a különféle, esetenként támogatott lízingkonstrukciók a leginkább keresettek a gazdálkodók körében, elsősorban a rugalmasságuk és a hitelügyletekhez képest relatíve kisebb költségek miatt. A hitelkonstrukciókat leginkább a gépvásárlási támogatással megvalósított beszerzések esetében igénylik a vállalkozások, mivel ebben az esetben a támogatás feltétele a tulajdonszerzés.

A 114./2008-as FVM-rendelet szerinti 50 százalékos kamattámogatással összekapcsolt zárt végű pénzügyi lízing konstrukció több pénzintézetnél is elérhető, egyebek között a Merkantil, a K&H, illetve a Budapest Lízing kínálatában is. Ez azért népszerű, mert lehetővé teszi az ügyfélnek a futamidő alatt felhalmozott kamatköltség visszaigénylését. A K&H-nál egyébként hitel formájában is elérhető a rendelet szerinti 50 százalékos kamattámogatás. A BL pedig kifejezetten az agrárcégekre, őstermelőkre szabta az önerő nélkül is igényelhető,  áfa-visszaforgatással működő zárt végű pénzügyi lízing konstrukcióját.

Azt, hogy mennyire megbízható partnernek tartják a bankok az agrárvállalkozásokat, az is jelzi, hogy egyik pénzintézetnek sincs tapasztalata bedőlt hitelről vagy lízingből visszavett gépek értékesítéséről. Általánosságban azonban elmondható, hogy a visszaszármaztatott lízingelt eszközöket a használtgép-piacon már piaci áron lehet értesíteni.

A Takarékbanknál jelenleg nincs egységes, az integrációhoz tartozó valamennyi pénzintézetnél elérhető gépvásárlási célú hitel, azonban a tagoknál számos beruházási konstrukció érhető el. A Takarékbank az idén tervezi egy, az agrárágazatban tevékenykedő, valamint a vidékfejlesztésben érintett ügyfelei számára egy komplex, több elemből álló hitelcsomag kialakítását, amely már gépvásárlási célú hitelt, illetve egy, a már futó Gazdakártya programhoz hasonló, folyószámlahitel jellegű konstrukciót is, amely minden tagnál igényelhető lenne.

Forrás: Napi Gazdaság


 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés