Hírek

Európa GMO-mentes mezőgazdaságának fenntartásáról írtak alá közös nyilatkozatot

Európa GMO-mentes mezőgazdaságának fenntartásáról írt alá közös nyilatkozatot a szlovéniai Ptujban megrendezett miniszteri konferencián Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

A mezőgazdaságért felelős szakterületek miniszterei a találkozón megvitatták a génmódosított növények termesztésének visszaszorításával és betiltásával kapcsolatos kihívásokat. 

A tanácskozáson szóba került az az európai uniós javaslat is, amely lehetővé teszi tagállamok számára, hogy területükön megtiltsák vagy korlátozzák a génmódosított élelmiszerek és takarmányok kereskedelmét. 

A jelenlévők feladatul tűzték ki a kiváló minőségű és biztonságos élelmiszert termelő mezőgazdaság biztosítását, melynek érdekében közös fejlesztési lehetőségeket szorgalmaznak. 

Az aláírók közreműködnek az állati takarmányok importfehérje-függésének feloldása terén alternatív takarmánynövények felkutatását segítő hazai és nemzetközi kutatások létrehozásában. További együttműködést vállaltak az élelmiszerek GMO-mentes jelölési rendszerének kidolgozásában, mely jelenleg az egyik legaktuálisabb feladat az idei évben.

A tanácskozók kiemelték a nyilvánosság tájékoztatásának fontosságát a megbízható forrásból származó, GMO-val kapcsolatos kutatási eredmények és információk kapcsán, mely lehetővé teszi a fogyasztók számára a tudatos választást.

FM

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook