Hírek

Fazekas: a fiatal gazdálkodók nélkülözhetetlenek a mezőgazdaságban

A vidékfejlesztési politika fontos területe a fiatalok segítése, mivel a fiatal gazdálkodók nélkül elképzelhetetlen a magyar mezőgazdaság működtetése – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn, Budapesten a fiatal gazda információs börze beharangozó sajtótájékoztatóján.

Hozzáfűzte: a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) már a mostani eseményt megelőzően is számos területen működött együtt annak érdekében, hogy a fiatal gazdálkodók minél jobb feltételek között tudják végezni munkájukat. A mostani információs börze is azt a célt szolgálja, hogy a fiatalok kedvet kapjanak a gazdálkodáshoz, illetve azok a fiatalok, akik már a gazdálkodást választották, könnyebben boldogulhassanak.

A miniszter emlékeztetett, hogy az Országgyűlés előtt lévő földtörvényt is egyeztették az Agryával annak érdekében, hogy minél kedvezőbb feltételekkel juthassanak megművelhető földterülethez a későbbiekben a fiatal gazdálkodók.

Mikula Lajos, az Agrya ügyvezető elnöke elmondta: a fiatalokat nemcsak gépek és különböző berendezések, technika, műszaki eszközök megvásárlásához kell hozzásegíteni, hanem többlettudást is kell nyújtani számukra annak érdekében, hogy munkájukat hatékonyabban végezhessék. Ezért szerinte az eddiginél nagyobb figyelmet kell fordítani a szaktanácsadásra, a gyakornoki programok támogatására, továbbá a különböző szakmai utak megszervezésére, hogy a fiatal gazdálkodók tudásbázisa gyarapodjon.

Ennek érdekében szervezi meg az Agrya november 15-29. között öt helyszínen az országban a fiatal gazda információs börzét, ahol a fiatal gazdálkodók szervezetten, de kötetlen keretek között cserélhetik ki véleményüket az aktuális, őket érdeklő kérdésekről.

Mikula Lajos megemlítette, hogy az unió közös agrárpolitikájának (KAP) félévszázados fennállása alkalmából kiírt kommunikációs pályázaton a Vidékkaland elnevezésű Agrya program esélyes arra, hogy igen előkelő helyezést érjen el.

Forrás: MTI
 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés