Hírek

Fazekas Sándor átadta az első földhaszonbérleti szerződéseket

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) megkezdte a Nemzeti Földalapba tartozó, korábban 4.943 megbízási szerződéssel időlegesen hasznosított, 65 ezer hektár termőföld haszonbérletbe adását. Az első földhaszonbérleti szerződéseket Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter adta át három gazdálkodónak pénteken Budapesten – közölte a szaktárca az MTI-vel.


"Megtartottuk ígéretünket: a helyben lakó, kis- és közepes méretű birtokkal rendelkező gazdákat segítjük földhaszonbérlethez. A szerződések megkötése is alátámasztja, hogy a közelmúltban indított Darányi Ignác Terv a családi gazdaságokra helyezi a hangsúlyt" – idézi Fazekas Sándor minisztert a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleménye.
    
A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet októberben kezdte el közzétenni a pályázatokat, és eddig 33 ezer hektár állami tulajdonú termőföld haszonbérletét hirdette meg. Egy hónapon belül további 1.500 eredményes pályázóval köt szerződést az NFA, átlagosan 15-20 hektáros területekre.
    
A szerződéskötéssel a kormány birtokpolitikai irányelvei válnak valóra. A sikeres haszonbérleti pályáztatás döntő lépés ahhoz, hogy a vidék életében alapvető és gyökeres fordulatot érjen el a tárca.
    
Szabó Csaba miniszteri megbízott az átadási ünnepségen a közlemény szerint kijelentette: "a pályáztatás eddigi eredményei is bizonyítják, hogy jó úton járunk." "Minden meghirdetett területre volt jelentkező, így termelők ezreinek volt biztosítva a lehetőség, hogy bővítsék gazdaságukat" – tette hozzá.
    
Az NFA a pályáztatással a helyben lakó, életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytató termelőket akarta helyzetbe hozni. A földterületekre családi gazdálkodók, őstermelők, egyéni vállalkozók és gazdálkodó szervezetek jelentkezhettek.
    
A pályázók lakhelye illetve székhelye nem lehet az érintett termőföld 20 kilométeres körzeténél távolabb. A jelentkezők sem az államtól sem mástól nem tulajdonolhatnak és bérelhetnek összesen 1.200 hektárnál nagyobb területet.
    
A haszonbérbe adás fontos feltétele az állattartás vállalása, melynek megvalósulását ellenőrzik is. A termőföldeket a nyertesek 20 évre kapják meg.
    
Sebestyén Róbert, az NFA elnöke az átadáson közölte, hogy folyamatosan zajlik a további pályázatok előkészítése, egészen addig, amíg felszabaduló termőföld terület van az országban. Hozzátette, hogy a kormány döntött a Nemzeti Földalaphoz tartozó területek növeléséről – olvasható a VM közleményében.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook