Hírek

Fazekas Sándor: előrehozott és megemelt támogatásokat fizet ki az MVH

Előrehozott és megemelt támogatásokat fizet ki hétfőtől a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten az MVH-nál tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: így a gazdálkodók egy jelentős hányada többletforráshoz jut.

Példaként említette, hogy a baromfi és a sertéstartók számára az eredetinél 20 százalékkal több pénzt biztosítanak az állatjóléti támogatások keretében. Ennek alapján a baromfitartók 4,8, míg a sertéstenyésztők 7,2 milliárd forintot kapnak erre a célra.

A miniszter beszélt a szőlőültetvények szerkezet-átalakítási támogatásáról is. Elmondta: a mostani döntés kapcsán 1324 hektár új ültetvény telepítésére nyílik lehetőség.

Mindez a tavalyival együtt 4416 hektár ültetvény-terület megújítását tette lehetővé. Ez összesen 8-10 százalékos területnövekedést jelent. (Ez mintegy 3,2 milliárd forintnyi forrást jelen az idei, a 2011/2012-es borpiaci évben pedig mintegy 6,9 milliárd forintot.) A borászati gépek és berendezések beszerzéséhez pedig mintegy 1,25 milliárd forint támogatás nyújtható az idén – fűzte hozzá.

Palkovics Péter, az MVH elnöke a támogatások további részleteit ismertetve elmondta: a mezőgazdasági területek erdősítésére 1,4 milliárd forintot kap több mint 2300 gazdálkodó, a héten kezdődik a kifizetés. Emellett támogatást kap a védett őshonos veszélyetetett állatfajták genetikai állományának megóvására több mint 600 gazdálkodó, összesen 1,1 milliárd forintot. A juh- és kecskeállomány elektronikus jelölésére 3500-an kapnak 72 millió forintot.

A területalapú támogatás előlegének egy jelentős hányadát, 135 milliárd forintot az MVH október közepén három nap alatt már kifizette. Most pedig november végén az a mintegy kétezer gazdálkodó kapja meg ezt a támogatást, összesen mintegy 2 milliárd forintot, aki az egyezetések után vált erre jogosulttá. A területalapú támogatások második részlete pedig a jövő év januárjában válik esedékessé – mondta az MVH elnöke.

A különleges tejtámogatás első részletét október elején kapták meg a gazdák, míg a második részlet átutalását az MVH december 1-jén indítja el, 2555 gazdálkodónak 6 milliárd forintot utalnak át.

A fiatal gazdák támogatására augusztus közepéig, az igénylési határidőig 3311 kérelem érkezett az MVH-hoz. Ebből 1783 kérelmet fogadtak el, ez 22,2 milliárd forintos forrásigényt jelentett. Ám erre a célra – a különböző többletforrások felkutatása után is – csak mintegy 11 milliárd forint áll rendelkezésre. Igaz, eredetileg a forrás 4 milliárd forint volt – mondta Palkovics Péter.

Az élelmiszeripari beruházások támogatására 277 kérelem érkezett, a célra mintegy 5 milliárd forint állt rendelkezésre. A 150 jóváhagyott pályázat forrásigénye 8,1 milliárd forint. A hiányzó 3,1 milliárd forint az elnök szerint rendelkezésre áll majd.

Az állattartó telepek korszerűsítésének negyedik ütemére pedig az MVH a mostani 51 milliárd forintnyi rendelkezésre álló forrást várhatóan további pénzekkel egészíti ki, mert az elfogadott pályázatok forrásigénye 121 milliárd forint.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés