2023.06.09., péntek , Félix

Agrárgazdaság

2015. augusztus 24. hétfő • 14:00

Fidesz: a nagybirtokok aránya csökken, míg a kisbirtokoké emelkedik

A Fidesz szerint működnek a földpolitikai reformok, amit az is mutat, hogy a nagybirtokok aránya egyre csökken, miközben a kisbirtokoké emelkedik, mint ahogy a családi gazdaságok és a fiatal gazdák száma is.

A kormánypárt az MTI-hez eljuttatott közleményében reagált Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő sajtótájékoztatójára, ahol az ellenzéki politikus felszólította a kormányt, hogy mielőbb hozza nyilvánosságra az állami termőföldek értékesítéséről szóló álláspontját, döntéseit.

A Fidesz szerint a korábbi 600 helyett már 7500 gazda kapott lehetőséget a földművelésre, a magyar termőföldet alkotmány védi, az új földtörvény pedig garantálja, hogy a magyar földek döntő része helyben lakó gazdák és a családi gazdaságok használatában legyen, földet venni és bérelni is csak szigorú feltételekkel lehet. "Ezzel munkahelyeket teremtünk és megerősítjük a vidéki középosztályt" - fogalmaznak.

A kormánypárt emellett kitér arra is, miközben az ellenzéki képviselő "álszent módon a kormányzati földpolitikát szidja, egy átlagos földműves birtokának közel ötvenszeresét, 2325 hektárt akart a céghálóján keresztül megszerezni, hogy nagybirtok építésébe fogjon".

"Sallai R. Benedek hiába vár arra, hogy akkora állami földhöz jusson tulajdonosként, mint például az általa bérelt és megpályázott állami földek nagysága" - hangsúlyozza a Fidesz, majd megjegyzik, a polgári kormány földpolitikája a kisbirtokosokat és a családi gazdaságokat kívánja segíteni.

MTI

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.