Hírek

Fontos határidő közeleg: hétfőig le kell zárni a legtöbb agrárfejlesztést

Fontos határidő közeleg azon gazdálkodóknak, akik a 2007–2013-as európai uniós fejlesztési időszakban beruházási pályázaton nyertek támogatást. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott támogatások többségénél ugyanis a kedvezményezetteknek augusztus 31-ig kell benyújtaniuk a megvalósítási, illetve kifizetési kérelmeket.

A támogatásokat kezelő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) tájékoztatása szerint a pályázók nagy része a kifizetési kérelem benyújtási időszakának végén adja be azt, így a következő napokban jelentős mennyiségű, akár ezres nagyságrendű dokumentum érkezhet be a hivatalhoz. Az MVH ezért azt kéri, hogy az ügyfelek mielőbb nyújtsák be az elszámolólapokat, mivel a határidő lejárta után már nem lesz lehetőségük újabb számlákat beküldeni, vagyis az érintett összeg elveszik.

Szintén nem árt odafigyelni arra, hogy a beküldött kérelmek minden előírásnak megfeleljenek és tartalmazzák a kért dokumentumokat. A postára adott csomagnak tartalmaznia kell a megvalósítást alátámasztó számlákat, a kifizetést igazoló bizonylatokat, a projekt üzemeltetéséhez szükséges engedélyeket, üzembe helyezési jegyzőkönyveket.

A határidőkre és a pontos dokumentációra azért is szükség van, mivel ha a kifizetési kérelmet elutasítják, vagy a beruházás költségeinek legalább ötven százalékával nem lehet elszámolni, akkor a beruházás teljes összegét elveszti a kedvezményezett. Az MVH tájékoztatása szerint nem kizárt, hogy lesznek olyan fejlesztések, amelyek a jogszabályokban meghatározott megvalósítási határidőig nem fejeződnek be, és ezért az ügyfél a vonatkozó kifizetési kérelmet sem tudja benyújtani. Hogy pontosan mekkora lesz a beragadt agrárprojektek aránya, egyelőre nem tudni, számuk a határidők lejárta után válik biztossá.

NGO

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés