Hírek

Hiteleznék a bankok az új földbirtokosokat

Igen komoly érdeklődésre számítanak a bankok az új földtörvény kapcsán a jelzáloghitelek terén

Igen komoly érdeklődésre számítanak a bankok az új földtörvény kapcsán a jelzáloghitelek terén. Takács Zoltán, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetője szerint számos kisebb, gyengébb tőkeerővel rendelkező birtokos vélhetően csak kölcsön igénybevételével tudja majd megvásárolni a kijelölt földterületeket, ezért komoly keresleti piacra számítanak. Szabó István, az OTP Bank agrárágazati igazgatóságának ügyfélszolgálati vezetője a Napi Gazdaságnak mindehhez azt tette hozzá, hogy az elmúlt hónapok történései nyomán a termőföld fedezeti értéke növekedett. Ez annak tudható be, hogy a piac az új szabályozással szűkül, hiszen az értékesíthető területek aránya lecsökkent, ami jótékonyan hatott a termőföld árára. Szabó szerint az új törvényi szabályozás az előzetes aggodalmakkal szemben nem lehetetleníti el a föld-jelzáloghitelezést, miután a jelzálog-hitelintézetekről szóló törvény szabályozza a jelzálogbankok átmeneti tulajdonszerzését. (Eszerint a bankok a jelzálogjog érvényesítése érdekében átmenetileg, három évig maguk is földtulajdonosok lehetnek, csak utána kell eladniuk a korábbi felmondott hitelért fedezetül kapott (visszavett) földeket.)

A lapunknak nyilatkozó banki szakértők eltérően ítélik meg az állattenyésztő telepek jövőjét. Míg Takács Zoltán szerint reális az aggodalom, hogy a földterület maximálása miatt a korábban kiépült nagy termelőcégek nehéz helyzetbe kerülnek, addig Szabó István úgy véli, hogy megfelelő technológia alkalmazása és a takarmánybeszállítás biztosítása után sem kerülnek nehéz helyzetbe az állattartók − a szakember dán és holland példákat idéz, ahol a nagy állattartók minimális földterületeken gazdálkodnak. A BB szakértője szerint a mostani helyzet azért is visszás, mert az elmúlt években igen nagy támogatásintenzitás mellett kaptak uniós pénzeket ezek a telepek a növekedésre, fejlesztésre, emellett jelentős volt a banki finanszírozás is.

A szakemberek szerint a hazai mezőgazdaság igazi neuralgikus pontja a feldolgozóipar rendkívül rossz helyzete. Az OTP szakembere szerint a területen dolgozó vállalkozások árbevétel-arányos jövedelmezősége a 2010. évi, amúgy sem acélos 2,2 százalékról 2011-re 1,2 százalékra süllyedt, miközben az egész agrárágazat − köszönhetően a támogatásokkal jól kibástyázott szántóföldi növénytermesztésnek − 8,2 százalékos mutatót tudott felmutatni. A feldolgozócégek alkulehetőségei roppant alacsonyak, ráadásul a magas áfa miatt rendkívül erős szürke- és feketegazdasággal küzdenek. A fentiek miatt ezeken a területeken komoly problémát jelent a korábbi hitelek kigazdálkodása − új kölcsönben nem is igazán reménykedhetnek az agráripari feldolgozók.

Forrás: Napi gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés