2022.05.28., szombat , Emil, Csanád

Agrárgazdaság

2015. július 08. szerda • 10:51

Így kell igazolni a jogszerű földhasználatot

A jövőben az új törvényekhez igazodó, életszerűbb szabályok alapján lesz lehetőség a jogszerű földhasználat igazolására.

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény módosítása alapján a gazdák egyszerűbben juthatnak hozzá a támogatásokhoz. 

A módosítás lehetővé teszi a jogszerű földhasználat igazolását haszonbérleti, felesbérleti, részesművelési, szívességi földhasználati, alhaszonbérleti földhasználati szerződés, az 1 hektár alatti a település belterületén elhelyezkedő földek használatára kötött szerződés, továbbá (osztatlan közös tulajdon esetén) a használati rendről szóló megállapodás alapján is, valamint jogszerű földhasználónak tekinti a vagyonkezelőt, a haszonélvezőt vagy a használat jogának jogosultját és a tulajdonost is. A módosítás szerint a közeli hozzátartozó is jogszerű földhasználónak minősülhet.

Az 1 ha alatti belterületi földeknél, ha nincs ellenérdekű fél, akkor a földet ténylegesen használó bejelentőt kell jogszerű földhasználónak tekinteni. A jogszabály-módosítást már a 2015. évben benyújtott egységes kérelmekre induló eljárásokban is alkalmazni kell!

A törvénymódosításról részletes információ a Magyar Közlönyben olvasható.

Forrás: MVH 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.