Hírek

Illetékmentesen vehet földet a családi gazdaság is

A pénteken benyújtott adótörvények között szereplő módosítás értelmében a jövőben a családi gazdaságok is élhetnek az illetékmentes földszerzés lehetőségével. Erre eddig csak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által regisztrált őstermelőknek, egyéni mezőgazdasági vállalkozóknak volt lehetősége.

Az illetékmentesség feltétele, hogy a megvásárolt termőföldet a birtokba adástól számított 5 évig nem értékesítik tovább, azon vagyoni értékű jogot nem alapítanak, és mezőgazdasági célra hasznosítják a megszerzett földet. A jogszabálytervezet ezzel módosítja az illetékmentesség feltételeknek kezdő időpontját is, az adásvétel helyett a birtokba adást jelölve meg.

A javaslat meghatározza azokat az eseteket is, amelyek az illetékmentesség szempontjából nem minősülnek elidegenítésnek. Ezek közé sorolja a kisajátítást, a kisajátítás alapjául szolgáló közérdekű célra történő elidegenítést, illetve a mezőgazdasági tevékenység további folytatása esetén a birtokösszevonási célú önkéntes földcserét.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés