Hírek

Javaslat a tavaszi fagykárt szenvedett gazdák támogatására

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) azt javasolja, hogy a fagykárt szenvedett gazdák részesüljenek egyszeri kárenyhítő támogatásban, mely eléri a megsemmisült termés értékének legalább 50 százalékát.

    A MOSZ azt is javasolja, hogy a fagykárt szenvedett gazdák az idei évre kapjanak járulékmentességet, továbbá a kárt szenvedettek hiteleit ütemezzék át, valamint a területalapú és az agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG) támogatásokat minél előbb fizessék ki.

    A közlemény emlékeztet: a jelenlegi agrárkár-enyhítési rendszer szerint a mostani fagykárt enyhítő juttatásokat csak 2012-ben fizetik ki. A gyümölcstermesztés sajátossága pedig az, hogy az ültetvények megőrzése és ápolása folyamatos anyagi befektetést igényel.

    "Így a tavaszi fagykár nem pusztán az idei év bevételeit nullázta le, de az ültetvények fenntartási költségeinek fedezete sincs biztosítva. A jelenlegi gazdasági helyzetben a gazdák nem rendelkeznek olyan tartalékokkal, mellyel átvészelhetnék a következő évig terjedő időszakot" – áll a MOSZ közleményében.

    A május elején bekövetkezett fagykár Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gyümölcsöseiben sok helyen 100 százalékos, de még a védettebb területeken is 70-80 százalékos kárt okozott. Mivel azonban a fagy nemcsak a keleti országrészt, de Közép-és Dél-Magyarország egyes részeit is érintette, a MOSZ szerint a kormánynak minél előbb rendelkezésre kell bocsátania az érintetteket érdemben segítő gazdasági mentőcsomagot.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés