Hírek

KAP: a magyar gazdának nem jó a támogatási arányok csökkentése

Magyarország nem érdekelt az agrártámogatási arányok csökkenésében vagy a támogatások zöldítése miatti többletköltség felmerülésében − mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a parlament mezőgazdasági bizottsága ülésén.


    A Közös Agrárpolitika (KAP) 2013-as költségvetése nominálértéken való befagyasztása a támogatások reálértékének csökkenését jelenti, ám az Európai Bizottság integrációs modelljavaslata elfogadható Magyarország számára. A következő, 2014−2020 közötti időszakban a teljes KAP költségvetése 386,9 milliárd euró. Ebből az I-es pillérre 281,8 milliárd euró jutna, míg a II-es, vidékfejlesztési pillérre 89,9 milliárd euró jön. A tagállamok részéről a legnagyobb ellenállás a zöld komponens mértéke és feltételei, valamint a az üzemenkénti támogatási felső határ miatti − 20−40−70−100 százalékos − elvonások ellen mutatkozik.

    Ezek a magyar termelőknek sem előnyösek. Utóbbi miatt 9 millió euróval kevsebb közvetlen támogatást kapnának a nagyobb termelők. A zöld komponens egyes elemei legkevesebb hektáronként 30 eurós többletköltséget jelentenének a gazdák 87 százalékának.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés