Hírek

Keresettek a földvásárlási hitelek

Az agrárfinanszírozásban hosszabb ideje jelen lévő pénzintézetek többségének már van, vagy épp most készül az elsősorban szakmai befektetőknek hosszú távú értéknövelő, gazdálkodás működését stabilizáló beruházáshoz szánt, földvásárlásra fordítható konstrukciója, de a termőföld-fedezetes hitelezés is jellemző.


Az OTP − az érdeklődés folyamatos növekedésére számítva − épp az idén újította meg a mezőgazdasági vállalkozó magánszemélyeknek − őstermelőknek, kistermelőknek, családi gazdaságoknak, egyéni vállalkozóknak − szánt birtokfejlesztési hitelét, megnövelve a szántó fedezetbefogadási értékét, ami így az értékbecslés szerinti forgalmi érték 80-85 százaléka körül alakul. Az OTP Jelzálogbank Zrt. tapasztalatai szerint egyébként a gazdálkodók főként kisebb-nagyobb helyben lévő földeket vásárolnak családi megtakarításokból vagy vállalkozói jövedelmekből. Az egyéni gazdálkodók azonban gyakran ütköznek hitelfelvételi korlátba a termőföld-vásárlási  hiteleknél beállított üzletmenetlimit miatt. A birtokfejlesztési konstrukciónál egyébként arra is lehetőség van, hogy a gazdasági társaságokkal kapcsolatban álló magánszemélyek termőföldjeit a vállalati finanszírozás fedezetéül elfogadják.

A K&H Bank 15 éves futamidejű termőföld-vásárlási célú hitele szintén elsősorban a bérelt földön gazdálkodó, a bank által finanszírozott társaságok tulajdonosainak, menedzsmentjének, illetve a termőföldet egyéni vállalkozóként, saját maga által hasznosító gazdáknak szól. Fedezetként a megvásárolt termőföldre bejegyzett jelzálogjog szolgál. A Budapest Bank Bónusz hitele elsősorban a tevékenységbővítő agrárvállalkozásoknak szól, célja a földhasználati viszonyok közép-hosszú távú stabilizálása. A pénzintézet tapasztalatai szerint gyakorta veszik igénybe agrárvállalkozások tulajdonosai.

A szakmai és pénzügyi befektetők egyaránt jelen vannak a keresleti oldalon: azonban míg az elmúlt egy évben a földvásárlási döntéseikben kevésbé árérzékeny és az ügyleteket 90 százalékban saját forrásból finanszírozó pénzügyi befektetők aránya a megvalósult tranzakciókat tekintve nőtt, addig a szakmai befektetők a vásárlást sok esetben banki forrás bevonásával oldják meg − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Soltész Gergő, az FHB Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese. Az FHB egyébként az elmúlt időszakban a termőföld vásárlásnál a hitelfelvételi kedv élénkülését tapasztalja, ezért meglévő, lakossági és vállalati ügyfélkörnek szánt konstrukciói átdolgozásával mind a finanszírozási arány, mind az árazás tekintetében a piaci igényekhez igazodna.

Szakértők szerint az agrárium hosszabb távú finanszírozási problémái megoldása érdekében egy teljesen új jelzálog-hitelezési rendszert kellene kialakítani − jelenleg ugyanis a bedőlő hitelek fedezetéül felajánlott termőföldek nem kerülhetnek banki tulajdonba, azokat kötelező bírósági végrehajtási eljárás során elárverezni. Ez a terület azonban ugyanazzal a problémával küzd, mint ami miatt az adóhatóság bevezette az internetes licitet.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés