Hírek

Két kampányidőszak lesz az agrárbiztosításoknál

Az elmúlt egy hónap tapasztalatai alapján az idén még nem számítunk arra, hogy minden termelő belépne az új agrár-kockázatkezelési rendszer második pillérébe is − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Hajas Gábor, a Generali Biztosító vagyonbiztosítási üzletágának vezetője.

 

A januártól hatályos törvény szerint ugyanis csak azok a termelők jogosultak az állami kárenyhítő juttatás teljes összegére, akik a hozzájárulás − szeptemberi − megfizetése mellett legalább a várható hozamérték felére piaci biztosítást is kötnek. A piaci biztosítások egy részéhez díjtámogatást igényelhetnek a gazdák a május 15-ig tartó egységes támogatásikérelem-beadási időszakban. Ugyanakkor a nem támogatható biztosítás megléte is elég a teljes kárenyhítő juttatás összegének igényléséhez. A támogatás akár a díj 65 százaléka is lehet, amit a gazdálkodók később visszaigényelhetnek. Ha kimerül az idén közel hárommilliárd forintos keret, akkor arányosan visszaosztják az igénylők között.

Mivel a hazai mezőgazdasági termelés meglehetősen alulbiztosított − becslések szerint a mintegy 5 millió hektáros termőföldterület kevesebb mint felére kötnek szerződést, a növénybiztosítási piac pedig kisebb mint 8 milliárd forint −, egyelőre még van hova fejlődni. Az elmúlt években tapasztalt évi százmilliárd forintnyi agrárkárt, illetve az állami kárenyhítő alapban eddig rendelkezésre állt nagyjából 4,2 milliárd forintnyi összeget is figyelembe véve mindenképp. A Generali csak az elmúlt évben 900 millió forintnyi kárt realizált a növénybiztosítási üzletágban, a teljes agrárbiztosítási portfólió esetében pedig ez a szám 1,1 milliárd forint, míg 2010-ben ennek több mint a duplája volt.

A termelőknek is meg kell ismerkedniük a növénybiztosítások rendszerével. A jelenlegi piac nagyjából 30-35 százalékát magáénak tudó Generali az első, 2012. tavaszi kampányidőszakra több mint 500 üzletkötő, tanácsadó, valamint a mezőgazdasági támogatói csoportban, illetve az agrár ügyvitelen dolgozók képzésével, felkészítésével készült. Emellett mivel a kárrendezéshez az aratás, betakarítás előtt 5 nappal értesíteni kell a biztosító kárszakértőjét a hozamcsökkenés megállapításához, ezért már a kárfelmérők oktatását is megszervezték.

Hosszabb távon a mezőgazdasági termeléshez igazodva egy őszi és egy tavaszi kampányidőszakra számítunk, és szeretnénk elérni, hogy az erősebb tavaszi szezon keresletét tompítva a három konstrukciónk minél több elemét már ősszel használjuk − mondta Hajas Gábor.

Az eddigi tapasztalatok szerint bár év végén is van egy kisebb kampányhangulat, a biztosítások zömét április−májusban kötik meg. A három konstrukció egyébként alapvetően termények szerint különböztethető meg és igazodik az állami kárenyhítésben kidolgozott szerkezethez. A termelő 35 százalékos önrészét pedig jég- és viharkár kockázat esetében kiegészítő biztosítással tudja mérsékelni, így nem esik el az állami kárenyhítő rendszerben elérhető támogatástól sem.

Az agrár biztosítási szerződések egyébként határozatlan idejűek, de egy termelési periódus, agrárév hozamára vonatkoznak évenkénti módosítással. A hagyományos biztosítások esetében a növény-, állat-, vagyon- és felelősségbiztosításokat is lehet egy kötvényen kezelni, ha erre a termelő igényt tart. Az új konstrukció szerint megkötött szerződéseknél egy termelő teljes területe is szerepeltethető egy kötvényen, függetlenül attól, hányféle növényt termeszt − mondta Hajas Gábor. A már meglévő ügyfelek esetében az eddigi kártörténetet is figyelembe véve kínálnak kedvezményeket. A 10 hektárnál nagyobb összefüggő erdőterülettel rendelkezők pedig tűz- és árvízkárra köthetnek biztosítást.

Forrás: Napi Gazdaság
 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés