Hírek

Kína számít a jó minőségű magyar mezőgépgyártásra

Közös traktor- és mezőgazdasági munkagépek gyártása lehet a kínai-magyar agrárgazdasági együttműködés következő lépése, mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára Budapesten, a Magyar-Kínai Mezőgazdasági Munkacsoport 4. ülésén – közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.

A közlemény rögzíti: Czerván György és Budai Gyula parlamenti államtitkár Zhu Baochenggel, a Kínai Mezőgazdasági Minisztérium miniszter-helyettesével tárgyalt a Magyar-Kínai Mezőgazdasági Munkacsoport 4. ülésén.
    Miután Kínában él a Föld népességének 22 százaléka, ugyanakkor a világ termőföldjének csak 9 százalékával rendelkezik, ezért a távol-keleti ország kormánya kiemelt figyelmet fordít a mezőgazdasági fejlesztésekre. Az ország élelmiszer – legfőképp gabona – ellátása biztonsági kérdés, melytől az egész világ stabilitása is függ – mondta a kínai miniszter-helyettes.
    Az ország mezőgazdasági és élelmiszeripari versenyképessége csak korszerű technikai háttérrel biztosítható, ezért a kínai delegáció a tárgyaláson leginkább a mezőgazdasági munkagépgyártás területén keresték az együttműködés lehetőségét. Kína mezőgépgyártása a fejlett agrárgazdaságú országokhoz képest elmaradott, ezért Zhu Baocheng hangsúlyozta: szorgalmazza a műszaki ismeretek cseréjét a két ország mezőgépipari cégei között.
    A vidékfejlesztési tárca nyitott az együttműködésre a közös magyar-kínai mezőgépipari fejlesztésekben, valamint a mezőgazdasági és energetikai berendezések minősítésében – hangsúlyozta Czerván György.
    A felek tárgyaltak a kínai-magyar tudományos és technológiai együttműködési promóciós központ létrehozásáról is, amelyről Li Keqiang első kínai miniszterelnök-helyettes április 30-i budapesti látogatásakor írt alá szándéknyilatkozatot. Czerván György bejelentette: az intézmény magyarországi gazdája a gödöllői Szent István Egyetem lesz.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook