Hírek

Magyarország nyertese kíván lenni az új Közös Agrárpolitikának

Magyarország nyertese kíván lenni az Euró Unió új Közös Agrárpolitikájának, nem mindegy, hogy a 2011-ben 280 milliárd forintnyi közvetlen támogatáshoz a jövőben milyen feltételrendszer szerint jut hozzá a magyar mezőgazdaság – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

 
A Vidékfejlesztési Minisztériumnak az eseményről kiadott közleménye szerint az államtitkár kiemelte: Magyarország a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásainak tagállami elosztásakor a közvetlen támogatásokból nagyjából ugyanakkora forrásra számíthat, mint jelenleg. A mostani egységes területalapú kifizetéseket (SAPS) egy új támogatási forma váltja fel, amelynek kialakításakor a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdálkodók szempontjából a lehető legegyszerűbb legyen az új rendszer.
    
"Kiemelten fontos számunkra, hogy az új KAP megkülönböztetetten kezelje a fiatal gazdákat és a kistermelőket" – mondta Czerván György. Az államtitkár Brüsszelben is javasolta, hogy a fiatal gazdálkodóknak szóló 25 hektáros felső támogatási határt emelni kell, hogy valóban életképes gazdaságok jöhessenek létre – olvasható a VM dokumentumában.
   

A közlemény szerint az állattenyésztés és a munkaigényes növényi kultúrák támogatásához a termeléshez kötött forrásokat Magyarország maximális mértékben ki szeretné használni.
    
Az államtitkár megerősítette: az Európai Unió továbbra is stratégiai célnak tekinti a közösség élelmiszerbiztonságának javítását, a környezeti érdekeket szem előtt tartó életképes élelmiszertermelést, valamint a vidéki közösségek és munkahelyek megőrzését.
    
Az elmúlt év a mezőgazdaság kiemelkedő időszaka volt. A magyar gazdaság húzóágazata volt az agrárium, amelynek teljes kibocsátása 26 százalékkal nőtt az előző évihez képest. Kiemelkedő teljesítményt ért el mind az állattenyésztési mind a növénytermesztési ágazat. A bruttó hozzáadott érték 48 százalékkal, a mezőgazdaságból származó nettó vállalkozói jövedelem 75 százalékkal volt magasabb, mint 2010-ben.
    
A magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar tavaly  produkálta a legkedvezőbb export többletet, amióta Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz – mondta Czerván György.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook