Aktuális

Még vonzóbb az Agrár Széchenyi Kártya

Egyszerűbb feltételekkel lehet igényelni Agrár Széchenyi Kártyát és a hitelkeret is duplájára, a korábbi 25 millióról 50 millió forintra emelkedett.

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezdeményezésére a kétszeresére, a korábbi 25 millióról 50 millió forintra emelkedett az Agrár Széchenyi Kártya maximálisan igényelhetõ hitelösszege és jelentõsen enyhültek az igénylési feltételek is. A szabadon felhasználható folyószámlahitel egy, kettõ vagy három éves futamidõre igényelhetõ évi nettó 1,35 százalékos kamattal. A vállalkozások által fizetendõ díjakat 4 százalékos mértékû kamattámogatás és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizetõ kezességi díjához nyújtott kezesi díjtámogatása csökkenti.

Az Agrár Széchenyi Kártyát a mezõgazdasági termékek elõállításával, feldolgozásával és forgalmazásával, erdõ-, vad- és halgazdálkodással foglalkozó mezõgazdasági õstermelõk, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók, illetve társas vállalkozásként mûködõ kis- és középvállalkozások vehetik igénybe. A kérelmezõk hitelhez jutását minden esetben az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) készfizetõ kezességvállalása segíti.

A kkv hitelpiacon általános probléma, hogy a vállalkozások nem tudnak elegendõ fedezetet biztosítani a hitelhez. Az Agrár Széchenyi Kártya megoldást jelenthet ilyen esetekben is, hiszen tárgyi fedezet nélkül is igényelhetõ. Mindez az AVHGA készfizetõ kezessége miatt lehetséges, hiszen a banki kockázatot az alapítvány 80%-os mértékû készfizetõ kezessége csökkenti, amelynek díjához az állam díjtámogatást is nyújt.

Az alapítványnak köszönhetõen 2015. augusztus 27-tõl a tárgyi fedezet nélkül igénybe vehetõ hitelösszeg felsõ határa 15 millió forintról 25 millió forintra emelkedett. Ezen kívül a fiatal gazdák támogatása érdekében az egyéves gazdálkodói múlttal még nem rendelkezõ fiatal gazdák számára elérhetõ hitelkeret felsõ határa az eddigi 10 millió forint helyett 15 millió forintra nõtt.

A konstrukció kapcsolódik a kormány vidékfejlesztési stratégiájához, amelynek célja, hogy ágazati programokkal visszaállítsa a hazai agrárium gazdasági súlyát és versenyképességét. Az Agrár Széchenyi Kártya feltételei számos ponton elõnyösebbek a "klasszikus" Széchenyi Kártyáénál: hosszabb futamidõre igényelhetõ, 15 millió forint hitelösszegig nem szükséges tárgyi biztosíték, magasabb az állami kamattámogatás mértéke, valamint a kisebb összegû hitelkeretek esetében – 4,5 millió forintig – alacsonyabb a kártyadíj is. Kamatot mindig csak a kihasznált rész után kell fizetni.

A gazdálkodók a hitelkérelmet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a területi kereskedelmi és iparkamarák vagy a KAVOSZ Zrt. irodáiban nyújthatják be országszerte, közel 300 helyszínen.

Mezõhír 

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook