2023.04.02., vasárnap , Áron

Agrárgazdaság

2015. október 06. kedd • 08:10

Még vonzóbb az Agrár Széchenyi Kártya

Egyszerűbb feltételekkel lehet igényelni Agrár Széchenyi Kártyát és a hitelkeret is duplájára, a korábbi 25 millióról 50 millió forintra emelkedett.

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezdeményezésére a kétszeresére, a korábbi 25 millióról 50 millió forintra emelkedett az Agrár Széchenyi Kártya maximálisan igényelhető hitelösszege és jelentősen enyhültek az igénylési feltételek is. A szabadon felhasználható folyószámlahitel egy, kettő vagy három éves futamidőre igényelhető évi nettó 1,35 százalékos kamattal. A vállalkozások által fizetendő díjakat 4 százalékos mértékű kamattámogatás és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezességi díjához nyújtott kezesi díjtámogatása csökkenti.

Az Agrár Széchenyi Kártyát a mezőgazdasági termékek előállításával, feldolgozásával és forgalmazásával, erdő-, vad- és halgazdálkodással foglalkozó mezőgazdasági őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók, illetve társas vállalkozásként működő kis- és középvállalkozások vehetik igénybe. A kérelmezők hitelhez jutását minden esetben az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) készfizető kezességvállalása segíti.

A kkv hitelpiacon általános probléma, hogy a vállalkozások nem tudnak elegendő fedezetet biztosítani a hitelhez. Az Agrár Széchenyi Kártya megoldást jelenthet ilyen esetekben is, hiszen tárgyi fedezet nélkül is igényelhető. Mindez az AVHGA készfizető kezessége miatt lehetséges, hiszen a banki kockázatot az alapítvány 80%-os mértékű készfizető kezessége csökkenti, amelynek díjához az állam díjtámogatást is nyújt.

Az alapítványnak köszönhetően 2015. augusztus 27-től a tárgyi fedezet nélkül igénybe vehető hitelösszeg felső határa 15 millió forintról 25 millió forintra emelkedett. Ezen kívül a fiatal gazdák támogatása érdekében az egyéves gazdálkodói múlttal még nem rendelkező fiatal gazdák számára elérhető hitelkeret felső határa az eddigi 10 millió forint helyett 15 millió forintra nőtt.

A konstrukció kapcsolódik a kormány vidékfejlesztési stratégiájához, amelynek célja, hogy ágazati programokkal visszaállítsa a hazai agrárium gazdasági súlyát és versenyképességét. Az Agrár Széchenyi Kártya feltételei számos ponton előnyösebbek a "klasszikus" Széchenyi Kártyáénál: hosszabb futamidőre igényelhető, 15 millió forint hitelösszegig nem szükséges tárgyi biztosíték, magasabb az állami kamattámogatás mértéke, valamint a kisebb összegű hitelkeretek esetében - 4,5 millió forintig - alacsonyabb a kártyadíj is. Kamatot mindig csak a kihasznált rész után kell fizetni.

A gazdálkodók a hitelkérelmet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a területi kereskedelmi és iparkamarák vagy a KAVOSZ Zrt. irodáiban nyújthatják be országszerte, közel 300 helyszínen.


Mezőhír 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.