Hírek

Megoldást keres a VM a termelői likviditáshiányra

Nagy valószínűséggel jóváhagyja az Európai Bizottság a fordított áfa magyarországi bevezetését a gabona-, olajosmag- és fehérjenövény-kereskedelemben júliustól − jelentette be Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Gabona Termékpálya Bizottság idei első ülését követően.

A tárca informális érdeklődésére legalábbis kedvező választ kapott. Ahhoz, hogy az idei szezonban már alkalmazni is lehessen az elsősorban az áfacsalások kiszűrését célzó új adózási rendszert, a végső szót várhatóan a június végi Ecofin-ülésen mondják ki a tagországok pénzügyminiszterei. Ugyanakkor mivel csak kétéves átmeneti időre kapnánk meg a lehetőséget, 2014-re ki kellene dolgozni a végleges megoldást. Az államtitkár bízik abban, hogy akkorra a gazdasági fellendülés nyomán megengedheti magának az ország a mezőgazdasági termékek esetében az áfacsökkentést.

A kormány idén mintegy 10 milliárd forintos áfabevétel-növekedést vár a fordított áfafizetés bevezetésétől, a következő két évben pedig óvatos becslések szerint évi 10-15 milliárd forintra számít − a gabonaszektorban 30 százalékosra becsült feketekereskedelem drasztikus csökkenése mellett. A szaktárca egyeztetéseket folytat a NGM mellett az adóhivatallal is a termelőknél jelentkező likviditási problémák enyhítése érdekében. Két megoldási lehetőség merült fel: a kedvezményes forgóeszköz-finanszírozási konstrukciók propagálása, illetve az, hogy a nem havi áfabevallók áttérhessenek a havi bevallási rendre − mondta Czerván György.
 
Az őszi kalászosok esetében az őszi−téli aszály miatt legjobb esetben is közepes termésre számítanak a gazdák, míg a tavasziaknál még megvan a jó hozamok esélye − közölte Czerván György. Búzából 3−3,5 millió tonnás termést várnak a termelők − 2011-ben 4 millió tonna volt −, bár a mostani esők még sokat javítanak a várható hozamokon.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés