Hírek

Megszületett a megállapodás a közös agrárpolitikáról

A EU-s agrárminiszterek megállapodtak a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjének fontosabb szabályairól – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A szaktárca közleményében ismerteti: a Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár vezette delegáció a napok óta éjszakába nyúló tárgyalásokon több, a magyar agrárágazatot jelentősen befolyásoló kérdésben is eredményesen tárgyalt. Az államtitkár a magyar szempontból leglényegesebb eredmények közül sikerként értékelte az állattartók, valamint a zöldség- és gyümölcstermesztők korábbiakhoz képest megnövelt támogatásának lehetőségét az új ciklusban.

Jelentős eredmény, hogy a fiatal gazdák támogatást kaphatnak a közvetlen kifizetési keretből is, amellett, hogy a jelenleg is biztosított vidékfejlesztési forrásokból kapott összegekhez is hozzájutnak. A kisgazdaságok részére az új KAP valódi egyszerűsítést jelent, egyúttal mentesülnek a zöldítés és a kölcsönös megfeleltetés követelményeinek teljesítése alól.

A magyar delegációnak emellett még számos területen sikerült komoly előrelépést elérnie, amelyekről részletesen Czerván György szerdán tart sajtótájékoztatót a Liszt Ferenc Repülőtéren. Június 26-án az elnökség az Európai Parlamenttel egyeztet a reformról, azonban a fontosabb magyar eredményekben már nem várható érdemi változás – közölte a tárca.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés