Hírek

Mezőgazdasági Bizottság: védelem a termőföldnek

Egyhangúlag tárgysorozatba vételre ajánlotta az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága a külföldiek termőföldön történő zálogjog alapításának megakadályozását szorgalmazó törvényjavaslatot szerdán.

A több törvényt is módosító előterjesztést Magyar Zoltán és Varga Géza jobbikos képviselő nyújtotta be. Az ellenzéki politikusok a külföldiek illegális termőföldszerzési törekvései szerintük egyik legelterjedtebb formájának kívánnak gátat szabni.

    
A javaslat kapcsán kormánypárti és ellenzéki képviselők is egyetértettek abban, hogy a magyar termőföld védelme aktuális kérdés, hiszen a külföldiek földvásárlási moratóriuma 2014-ben lejár, ezért üdvözlendő minden a helyzeten javítani akaró szándék.


    
Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke ugyanakkor jelezte, hogy a magyar termőföld védelme sokkal összetettebb, komplexebb faladat, mint amit önálló indítványukban megfogalmaztak a javaslattevők. Ezzel a megállapítással több képviselő is egyetértett.


    
Álláspontjukat legmarkánsabban Jakab István (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke fogalmazta meg. Szerinte ugyanis a magyar termőföld körüli ügyek rendezésére új földtörvény megalkotására van szükség. Ezzel a megállapítással Varga Géza is egyetértett, hozzátéve, hogy javaslatukkal a téma fontosságára kívánták felhívni a figyelmet.


    
A testület tárgysorozatba vételre szintén alkalmaznak találta az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényhez benyújtott módosító javaslatot. Ezt az indítványt négy KDNP-s képviselő jegyzi. Lényege, hogy ne szedjenek ebrendészeti hozzájárulást a vadászkamara által kiállított, a megfelelő képzettséget tanúsító – a vadászkutya egyedi jelölését is tartalmazó – vadászati alkalmassági vizsgaigazolvánnyal rendelkező kutyák után.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook