Gépesítés

Technika

Mezőgazdasági gépszektor – termelés és üzleti légkör elemzés

A mezőgazdasági gépgyártás 2013-ban minden idők legjobb termelési és értékesítési eredményét produkálta: a VDMA legfrissebb számítása szerint ez a világon összesen 137 milliárd dollárt jelentett. A tavalyi enyhe visszaesést követően 2015-ben 10 százalék körüli csökkenés mutatkozik reálisnak. A döntő tényező: a gyenge terméseredmények Amerikában, Európában, illetve Ázsia egyes részein, különösen Indiában.

A mezőgazdasági gépek globális gyártása, illetve a nemzetközi kereskedelem nagyrészt Észak-Amerikában és Nyugat-Európában koncentrálódik. A dél-amerikai, kínai, indiai és török gyártás (még mindig) zömmel helyi piacra termel. Egyes esetekben ugyanakkor az itteni exportrészesedés erőteljesen növekszik, főleg azért, mert a fejlődő, nemrég iparosodott országokban hatalmas igény mutatkozik a mezőgazdasági gépekre. 

Japán és Korea például speciális gépeket gyárt az olyan kis teljesítményt igénylő ágazatoknak, mint amilyen a rizstermesztés. Ugyanakkor, ami a traktorokat illeti, régi exportkapcsolat fűzi őket a hagyományos európai és amerikai piacokhoz. 
A FÁK-országok gyártói, különösen az orosz, ukrán és fehérorosz gyárak az utóbbi két évtizedben tovább csökkentették a termelésüket, és az állam részéről védővámokra van szükségük, amíg versenyképességük nem javul.

Németország: csúcstechnológia

Mint gyártóország, Németország az európai és a globális versenyben egyaránt megőrizte pozícióját: az EU-értékesítésből 27%-kal, a világéból 8%-kal részesedik. Európán belül az elmúlt tíz évben 2-3%-kal nőtt a részesedése. 
Az értékesítés tekintetében a hangsúly a traktorokon van: ez az ágazat 40%-kal részesül a teljes gyártásból. Különösen hangsúlyos a 120 LE fölötti kategória. 

A második helyen a betakarítás áll, így ebben az önjáró kombájnok, a takarmánynövény-betakarítók és a burgonyafelszedők szerepelnek. Összességében Németországban továbbra is a szántóföldi növénytermesztéshez és állattenyésztéshez szükséges minden géptípust gyártanak. A virágzó hazai piac mellett az exportarány az utóbbi néhány évben stabil 70-75% volt.

2015-ben a német termelés a világban tapasztalható trenddel párhuzamosan csökken. Az első negyedévben a forgalom és a rendelések is kb. 15%-kal estek vissza az előző évihez képest. 2015 egészére az értékesítés csökkenése feltehetően 10% körüli lesz, a forgalom pedig kicsivel 7 milliárd euró alatt marad, ami megfelel a 2011-es szintnek. 

A következő évben komoly javulás nem várható, aminek fő magyarázata a stabil piacok (Európa, Amerika) telítettsége. Ezért 2016-ra további konszolidációra számítunk, mielőtt a nagy tőkeberuházások 2017-ben meghoznák gyümölcsüket. 

A piaci kilátások alapvetően kedvezőek

Az utóbbi néhány hónap gyengélkedése miatt a mezőgazdasági gépgyártás piaci hangulata világszerte romlott. A VDMA havonta egyszer megvizsgálja a vezető európai gyártók helyzetét (a CEMA részéről), félévente pedig a világ nagy gyártóit.

Jelenleg az európai döntéshozók ötöde, a világ döntéshozóinak harmada válaszol igennel arra a kérdésre, hogy elégedett-e a jelenlegi üzleti helyzettel. Az értékesítések és a rendelések visszaesése nagyon drasztikus volt. Ugyanakkor az első negyedévben pozitív hangulatváltozás volt érzékelhető. Mindez elsősorban annak eredménye, hogy a kilátások kissé javulóban vannak. 

A kínai és török gyártók hangulata is átlagon felüli, hiszen a helyi piacaik növekvő igénnyel álltak elő, illetve exportkilátásaik is jók. Az export aránya az utóbbi 2-3 évben mindkét országban jelentősen nőtt. Újdonság ugyanakkor, hogy a vállalatok amerikai képviselőinek zöme borúlátó. Igaz, hogy az erőltetett optimizmus az utóbbi fél évben nem tudta megállítani az értékesítési szint zuhanását, de azért a többség bízik a közeli javulásban. 

Japánban a termelés volumene teljesen máshogyan alakult tavaly óta. A 2013/2014-es időszak piaci javulása csak pár hó-napig tartott, majd az utóbbi néhány hónapban az értékesítések ismét zuhanni kezdtek. Az üzleti hangulat ennek megfelelően borúlátó; másrészt azonban jelenleg a rendelések megint gyarapodóban vannak, így a 2015-ös értékesítés feltehetően eléri a tavalyi szintet.

A nyugat-európai gépgyártók többsége elégedetlen a jelenlegi piaci kilátásaival. A legtöbb vállalat az utóbbi hónapokban a rendelések folyamatos csökkenéséről számolt be, és az értékesítés is 10%-kal visszaesett. Az értékesítési piac döntő hányadát Európa jelenti, azaz a nagy piacok (Francia- és Németország) rossz teljesítménye közvetlen hatással van az általános helyzetre. 

A kelet-európai üzleti helyzet (amely az utóbbi években főleg a német gyártók termékeire összpontosít) hatalmas kihívást jelent mindenki számára. Itt további kétszámjegyű visszaesés várható az értékesítés területén. A visszaesés jelenlegi időszakában először történt meg, hogy a CEMA májusi kutatása azt mutatta: egyik európai nagy piacban sincsen több növekedési potenciál őszig. 

Elképzelhető, hogy ez a legrosszabb forgatókönyv a következő elemzésnél már javulni fog valamelyest; az azonban látható, hogy a cégvezetők nyugtalanok a piaci tendenciák miatt. Jelenleg a rendelések mindössze nyolchetes forgalmat jelentenek a gyáraknak (tavaly ez a szám tíz volt). A világban a hátralékban levő rendelések is csökkentek, kivéve Törökországot és Japánt, ahol növekvő számokról érkeznek a híradások. Az ágazatban ezért a hangulat visszafogott. Az mindenesetre világos, hogy a jelenlegi gazdasági visszaesés közel sem olyan súlyos, mint a 2009-es, amikor az ágazat gyakorlatilag egy éjszaka leforgása alatt visszaesett, és egyes területek teljesítménye 30%-kal csökkent. A gazdasági helyzet jelenleg sokkal kedvezőbb, így valószínűtlen, hogy hosszú távon a piacok tovább csökkenjenek. Néhány cég ugyanakkor nagyon gyorsan lereagálta a kereslet visszaesését, és (ismét) a költséghatékonyságra figyelnek, ez pedig leépítéshez vezethet.

Fejlődés Európában

A VDMA Közép- és Délkelet-Európával foglalkozó regionális csoportja tavaly kiszélesítette kutatási területét. A kulcspiacok (Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország) fejlődésének pontosabb elemzése érdekében a nyugat-európai piacokat is vizsgálni kell.
 
Tavaly főleg a francia piac helyzete aggasztott sok gyártót. A korábbi évek kirobbanó növekedése után ugyanis tavaly óta markáns visszaesés figyelhető meg. A visszaesés a dél-európai országokban (Olasz- és Spanyolország) korábban kezdődött. Közben jelentkezik némi javulás, de alacsony szintű. 

Ezzel szemben a közép- és délkelet-európai országok (köztük Románia, kis mértékben Lengyelország) viszonylag stabil helyzetben vannak. A tavalyi év igazi áttörés volt Magyarországnak, elsősorban az állattenyésztést és a vegyes gazdálkodást segítő átfogó támogatási programoknak köszönhetően. 

Európai regionális csoportunk nagy érdeklődéssel figyeli a török fejleményeket is. Egyelőre azonban nagyon nehéz német vagy más gyártóknak oda betörniük. A VDMA elemzései alapján a török piac volumene 3 milliárd euró körüli lehet. 

A Nyugat-Európában tavaly kezdődő gazdasági visszaesés jelenleg is folytatódik, míg a közép- és délkelet-európai régió piacai stabilabbak maradtak. Bár az EU 2014 és 2020 között jelentős támogatást nyújt a gépberuházásokhoz (és ezt ismételten döntő jelentőségűnek tartjuk), ez valószínűleg csak az év végétől érezteti majd a hatását. 

A gazdálkodók szerencsére egyre inkább hajlandóak olyan beruházásokra, amelyek nem ezeken a programokon alapulnak. A VDMA a vele társult cégeknek rendszeres piackutatást nyújt, amelyek több más mellett arra is rávilágítanak, hogy a régió piacain milyen trendek és befolyásoló tényezők jellemzők. 

Nehézsúlyú EU 

A mezőgazdasági géppiac tekintetében Európa vezető szerepet visz a világban. Eltérő mezőgazdasági szerkezetükkel összhangban tagállamai igen más technológiai igénnyel rendelkeznek; sok piac ugyanakkor meghatározó, hiszen kis területen intenzíven termel, és ezért a legmodernebb gépeket alkalmazza. 

Az EU 12 millió gazdasága nagyjából 180 millió hektár területet művel; a hozzáadott érték 400 milliárd euró, ami a közösség GDP-jének 2%-a. A mezőgazdasági ágazatot az EU évente 45 milliárd euróval támogatja. 

Az európai agrárszektor külkereskedelmi mérlege enyhén pozitív, vagyis több a kivitel, mint az import. Más európai államok, illetve Japán, Ausztrália, de még az Egyesült Államok is importálnak az EU-ból mezőgazdasági termékekből; utóbbi kapcsolat a jelenleg tárgyalási szakaszban levő kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás során különös jelentőséggel bír. 

Az EU mezőgazdasági gépgyártása, a világ trendjét követve, 2012-ben és 2013-ban abszolút rekordot ért el, 27-27 milliárd eurós forgalmával. Ehhez hozzájárultak a gazdák magas szintű bevételei, illetve a gépbeszerzést célzó állami támogatások (fő-leg az újonnan csatlakozott országokban), ami együttesen eredményezte a rekordforgalmat. 

Idén a tavalyi enyhe, 2% csökkenést egy erőteljesebb visszaesés követi az EU-ban. Az első hónapokban jól érezhető, hogy az új gépek iránti igény jóval kisebb lett a legtöbb piacon; az első negyedévben csak a traktorpiac 15%-kal esett vissza.

A német farmok jól felszereltek 

A mezőgazdasági gépgyártók ezekben az időkben igen elégedetten tekintenek a német piacra. Ennek a keresletnek az ereje nem csupán a forgalom stabilizálásához, hanem az új technológiák születéséhez is hozzájárult. 
2014-ben a piac mérete gyakorlatilag az előző két év magas szintjén maradt (kb. 5,5 milliárd euró). A traktorpiac 4% mínuszszal zárt (34 611 új rendelés, ebből 28 444 az 50 LE fölötti kategóriában). 2015-ben 10% csökkenéssel számolhatunk. 

A talajművelő eszközök értékesítése 2014-ben összességében az előző évi szinten maradt, bár a kultivátorok iránti igény érezhetően csökkent. A legtöbb munkagép esetén a rendelések csökkennek, azaz átlagon felüli veszteségekre lehet felkészülni. 

A vetőgépágazat trendje Németországban 2014-ben két részre bontható: stabil az igény a pneumatikus eszközökre, mind az univerzális (gabona), mind a szemenkénti (kukorica, cukorrépa) vetőgépeknél. Ezzel szemben 10%-kal visszaesett a mechanikus univerzális vetőgépek kereskedelme. 2015 első negyedévében, ami a szezon legfontosabb időszaka, a kereskedelem visszafogott volt. 

A műtrágyaszórók értékesítői négy jó évet zártak, 3 800 darabos értékesítéssel. A piac jelentősen visszaesett; 2014/2015-ben egyötödével csökkent az eladott gépek száma. A növényvédelmi berendezések értékesítése ellenben rekordot döntött: a 2014-es naptári évben mintegy 3 000 darabot adtak el ezekből – Németországban legutóbb 15 éve talált gazdára ilyen sok új gép. 
A piaci figyelem nemrég ismét a függesztett gépek felé fordult. A piac tehát eddig stabilnak tűnik, de a rendelések száma jelentősen lecsökkent.

A szántóföldi növénytermesztés gépeivel ellentétben a takarmánynövények betakarítógépeinek piaca gyengült, amely trend már tavaly is érezhető volt. A csökkenés mértéke a német piacon alacsonyabb, ám a következő időszakra a kaszák, rendkezelők piacán így is 10-15% visszaesés várható. 

Maradt ugyanakkor az igény a nagy munkaszélességű eszközökre. A körbálázók értékesítése a tavalyi év fölötti szintű, a kombájnoké enyhén csökkent, míg a nagy kockabálázóké jelentősen visszaesett.

A német keverőkocsi-piac 10%-kal esett vissza 2014-ben 

A pozitív első félév után a tavalyi év második része kiábrándító volt. 2015-ben sem várható említésre méltó javulás, hiszen a tejágazat helyzete bizonytalan. 

A fejő- és hűtőberendezésekbe történő beruházások is csökkentek. A korábbi években a tejtermelők komoly befektetéseket hajtottak végre istállókba és gépekbe, felkészülvén a liberalizálódó tejpiacra. Az idei visszaesést követően a piac rövid időn belül új lendületet vehet. 
Az április 1. utáni „kvóta végi” helyzetben a VDMA megkérdezte a német tejtermelőket arról, hogy tervezik-e a termelésben a változtatást. 36% a következő 12 hónapban növelni akarta a termelt tej mennyiségét – Észak-Németországban minden második farmer tervezi ezt. Országos szinten mindez azt jelenti, hogy a piacliberalizáció első évében a német tejtermelés 5%-kal nőhet. Különösen a keletnémet nagygazdaságok szeretnének terjeszkedni, növekedni. Ezt azonban csak akkor viszik véghez, ha a tejért kapott ár nem csökken 30 eurócent alá. 

Végeredményben a VDMA a német géppiac számára 2015-re 5 milliárd eurós forgalmat jelez előre, ami 10% csökkenést jelent. Ezzel a méret az utóbbi 5 év átlagával lesz egyenlő, viszont még mindig a 10 év átlaga fölötti (ami 4,3 milliárd). A gazdálkodók most főleg a legszükségesebb gépek beszerzését tartják fontosnak a következő évre, így a német gépkereskedők legalább stabil keresletben bízhatnak. 

Franciaország: marad a bizonytalanság 

4,8 milliárd eurós forgalmával az EU második legnagyobb piaca a francia. 2014-ben az itteni csökkenés mértéke meglepte az ágazatot, pedig előrelátható volt, hogy az előző év rekordja ellentétes hatást fog kiváltani. A traktorok iránti igény zuhanórepülésbe kezdett: az eladás 22%-kal, 33 000-re, a forgalom 20%-kal, 1,48 milliárd euróra csökkent. 

A francia gazdák továbbra is óvatosak; mindez kihat befektetési kedvükre is. A traktor- és gépvásárlás értékesítési szintje messze az előző évi alatt marad. A javulás egyelőre nem érzékelhető, ami azt jelenti, hogy a piaci szint a teljes naptári évben a 2011-es eredmények alatt marad. 

Különféle trendek az Európai Unióban 

A Federunacoma szakszervezet semmilyen javulást nem vár az olasz piacon. Az utóbbi években a piac mérete meredeken csökkent, így tavaly már csak 18 000 regisztrált új traktort vásároltak. 2015 első negyedévében ez a mennyiség 9%-kal tovább csökkent. A teljes évben legalább 5% visszaesés biztosan lesz az olasz géppiacon. 

Bár a CEMA piackutatás résztvevői az utóbbi hónapokban pozitív változást észlelnek a brit géppiacon, a statisztikákból azonban más derül ki. Az első negyedévben az Egyesült Királyságban volt a traktoreladásban a legnagyobb, 19%-os a vissza-esés; az áprilisi eredmény kissé jobban alakult, de csak azért, mert az előző évi szám annyira alacsony volt. A betakarítógépekkel kapcsolatos várakozások is negatívak, kivéve a takarmánybetakarítási ágazatot. 

Az A.E.A. 2015-ös előrejelzése alapján 10% is lehet a visszaesés, ami 2,1 milliárd euró értékű. A nagyszámú használt gépnek szintén nincs jó hatása az új gépek piacára. Márciusban a British Farmers’ Association nevű társaság elégedettebb volt, mint hat hónappal korábban. Az állami szabályozórendszer, illetve az európai agrárpolitika változásai gátló tényezőt jelentenek, a gaz-dák pedig hajlamosak saját jövedelmezőségüket negatívan megítélni. 

Az Egyesült Királyság egyik fő kérdése a strukturális változás iránya. A tejtermelő, a sertés- és baromfitartó-, illetve a zöldségtermesztő ágazatban a farmok 30%-a szeretne tovább terjeszkedni. 

A holland szakszervezetek arra panaszkodnak, hogy a gazdák nem kapnak elegendő kölcsönt. A mezőgazdasági géppiac a szomszédos országokéhoz hasonlóan telítődött, így mind a traktorok, mind a gépek piacán csökkentek az eladások. Általánosságban a Fedecom látja a fényt az alagút végén, és az év során javulásra számít; főleg a tejtermelő gazdaságoknál számítanak növekedésre. 
A tavalyi fejlődés után a belga piacon nem várnak túl sok jót. A kereskedőkhöz beérkező rendelések száma a 2014-es szint alatt marad, az értékesítés szintén. A traktorok területén a visszaesés 20% körüli, ami szintén nagyobb a sokéves átlagnál. Az éves szintű csökkenés a teljes belga géppiacon várhatóan 10% lesz. 

A spanyol helyzet bizonytalan. A piaci veszteségek jelentősek ezekben az években, a forgalom pedig mindössze 1 milliárd eurón stagnál, immár négy éve. A tavalyi kisebb fejlődést követően 2015 első negyedévében ismét visszaesés mutatkozott. A körülmények azonban nem rosszak, hiszen más tényezők mellett elegendő csapadék hullott a növénytermesztéssel foglalkozó régiókban. Jobbak tehát a befektetési kilátások rövid távon. Másfelől a használt gépek iránti erős, egyre komolyabb igény negatívan befolyásolja az új gépek piacát. A spanyol vevők nagyon árérzékenyek lettek.

Kirobbanó befektetési hullám Magyarországon 

Egyetlen európai mezőgazdasági géppiac sem növekedett tavaly olyan mértékben, mint a magyar. Több termékcsoport két-, vagy akár három számjegyű százalékos növekedést produkált. Ennek a sikernek az egyik oka az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (2007-2013); a másik a magyar, országos szintű támogatott kölcsön. Ennek a programnak köszönhetően a magyar központi bank kamatmentes kölcsönt tudott nyújtani a kereskedelmi bankoknak, amelyek cserébe a kis- és közép-vállalkozások számára nyújtanak hiteleket legfeljebb 2,5% kamattal. 

Az előző EMVA-időszakból származó támogatások már kimerültek, és a régió többi országához hasonlóan új támogatás ki-írására az idei év végéig nem nagyon van esély. Ezért sok gazda elhalasztja tervezett beruházásait. Ettől eltekintve is romlottak a kilátások. A VDMA féléves vizsgálata (üzleti és beruházási barométer) azt mutatja, hogy az üzleti légkör mutatója 2010 óta az eddigi legalacsonyabb. 

Az állami támogatásban mutatkozó rés mellett a fejlesztés fő indoka a mezőgazdasági termékek árának csökkenése. Vizsgálatunk azt mutatta, hogy a traktort vásárolni kívánó magyar gazdák aránya tavaly óta az akkori felére, 9%-ra olvadt. Stabilabb a kombájnba és függesztett munkagépekbe befektetni kívánók száma. Mindazonáltal a géppiac idén jelentősen csökken; alighanem visszatér a 2013-as szintre.

Gépmax

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook