Hírek

MVH: megkezdődött az idei SAPS támogatások előleg-kifizetése

Megkezdődött hétfőn az ez évi területalapú támogatások előlegének kifizetése, a több, mint 280 milliárd forint mintegy 50 százalékát kapják most meg a gazdálkodók – közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten az MVH-nál tartott sajtótájékoztatón.


    Hozzátette: az egységes területalapú támogatásra (SAPS) jóváhagyott pénzügyi keret 20 százalékkal, mintegy 50 milliárd forinttal több az előző évinél. Ez azt jelenti, hogy csaknem 170 ezer gazdálkodó kap majd – figyelembe véve az unió által jóváhagyott mintegy 4,8 millió hektáros bázis területet – hektáronként éves szinten 56-57 ezer forint körüli összeget.

    Az előleget a gazdálkodók többsége legkésőbb a jövő héten már megkapja – tájékoztatott Palkovics Péter, az MVH elnöke. Fazekas Sándor az újságírók jelenlétében, a sajtótájékoztatón indította el a SAPS-előlegek átutalását.

    A kiadott sajtóanyag szerint tavaly hektáronként valamivel több mint 47 ezer forintot fizettek ki a gazdálkodóknak. A termelők pedig több, mint 5 millió hektárra nyújtottak be támogatási igényt.

    Palkovics Péter hozzátette: a mostani adatok szerint az idén összesen mintegy 7 ezer gazdálkodó nem jogosult támogatásra, különböző okok, például túligénylés miatt. Emellett az igénylést benyújtó gazdálkodók száma évről-évre néhány, általában áltagosan 5 százalékkal csökken. Az idén a támogatást igénylők száma 175 ezer körül alakul az MVH elnöke szerint.

    Fazekas Sándor elmondta, hogy az idén a literenkénti 9,55 forintról, 9,70 forintra nő a különleges tejtámogatás összege. Ezt azok a tejtermelők kaphatják, aki nehéz feltételek között gazdálkodnak. Ennek a támogatásnak az előlegfizetése is most kezdődik. Az előlegre 6,7 milliárd forint fizetnek ki.

    Ennek a teljes összege 13,5 milliárd forint.

 
Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés