Hírek

Nehéz harc vár az orosz gabonaexportőrökre

Egy évtizeddel vetette vissza az embargó az orosz gabonaexportot, és a világkereskedelemben korábban elfoglalt helyét nem lesz könnyű visszaszereznie.

    Oroszország a múlt hét végén, általános meglepetésre, hónapokkal a korábban tervezett időpont előtt feloldotta a csaknem egy éve bevezetett gabonakiviteli embargót. Az export tilalmát tavaly augusztusban vezették be a hazai piac védelme érdekében, miután az aszály és az azt követő tűzvészek a termés több mint harmadát megsemmisítették.

    Mivel Oroszország a világ 3-4. legnagyobb gabonaexportőre volt (az USA, Kanada és az Európai Unió mögött), kivonulása a világpiacról pánikot és globális áremelkedést váltott ki. A fogyasztó országok azonban alternatív források után néztek, és a helyzetet kihasználva a többiek fokozták termelésüket, hogy betömjék a keletkezett léket − ami mostanra nagyjából sikerült is. Így nem véletlen, hogy Arkagyij Zlocsevszkij, az orosz gabonaunió elnöke úgy nyilatkozott: nem lesz könnyű visszatérniük a gabonapiacra. Vlagyimir Petricsenko, a ProZerno gabonapiaci elemző vállalat elnöke szerint a gabonaembargó 8-9 évvel vetette vissza kereskedelmi értelemben az ágazatot. Úgy vélte, a jövő szezonban az ország 18-20 millió tonna gabona exportjára lenne képes, de ebből a legjobb esetben is csak 15-16 millió tonnát lesz képes realizálni.

    Az orosz elemzők általában egyetértenek ezzel a számmal. A rendelkezésre álló infrastruktúra ugyanis nem tesz lehetővé ennél nagyobb kivitelt, de valószínűleg nem is lesz kereslet többre. Emellett számolni kell Ukrajna konkurenciájával is, amely egy héttel az oroszok előtt szüntette meg a kivitel korlátozását − írta a RIA Novosztyi.

    A Worldcrops.com szakmai portál 13 millió tonnás orosz gabonaexporttal számol a szezonban, és bírálta az embargót. Egy új Oxfam-tanulmányt idézve rámutatott, hogy az nemcsak felhajtotta a világpiaci árakat, hazai célját sem igazán érte el − tavaly a második félévben 18 százalékkal emelkedett a liszt és 10 százalékkal a kenyér ára Oroszországban. Ráadásul megakadályozta az árversenyt a hazai paicon, amit megszenvedtek a fogyasztók, és hatása hosszan érezhető lesz, mert visszafogta a beruházásokat a szektorban.

    Ukrajna még visszafogja a kivitelt Bár a gabonakivitel korlátozását az ukrán kormány elméletileg megszüntette, gyakorlatilag tovább folytatja. Mint a Kyiv Post jelentette, új exportvámot vetnek ki, a búzára 9 százalékost vagy legalább 17 eurót tonnánként, a kukoricára 12 százalékost vagy tonnánként minimum 20 eurót. Emellett a gabonát felvásárló vállalatok által a termelőknek fizetett áfát ezentúl költségnek tekintik, és nem fizetik vissza. Arra számítanak, hogy ezeknek a lépéseknek köszönhetően mintegy 30 százalékkal lesz olcsóbb a gabona a hazai piacon.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés