Hírek

Nem volt vonzó? Kevesen léptek be a kistermelői rendszerbe

Lezárult a kisgazdaságok átalánytámogatásának igénylési időszaka. Bár a korábbi számítások még 90 ezer lehetséges ügyfélről szóltak, a jelentős adminisztrációs könnyítéssel járó rendszert végül kicsivel több mint 50 ezer gazda választotta.

A vártnál kevesebben léptek be a kisgazdaságok könnyített támogatási rendszerébe. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) tájékoztatása szerint a hétfői határidőig összesen 50 753 termelő nyújtott be ilyen irányú kérelmet, holott korábban a Földművelésügyi Minisztérium ennél jóval nagyobb érdeklődésre számított. A tárca szakemberei korábban azzal számoltak, hogy a mintegy 180 ezer regisztrált mezőgazdasági termelő fele él majd a lehetőséggel.

A folyamatos, széles körű tájékoztatás jól nyomon követhető az igénylések változásában: volt, aki időközben meggondolta magát, és az első igénylése után kilépett a rendszerből. Ugyanakkor arra is volt példa, hogy valaki csak az utolsó pillanatban jelentkezett be a mezőgazdasági kistermelői rendszerbe.

Az új, kifejezetten a kisgazdaságokra szabott rendszer lényege, hogy a gazdálkodók egy összegben, kevesebb adminisztráció és alacsonyabb elvárások mellett megkaphatják azt a pénzt, amire egyes közvetlen támogatások kapcsán jogosultak lennének. Az egyszerűsített támogatás minden más jogcímet helyettesít, vagyis aki belép a rendszerbe, már más uniós pénzre nem pályázhat a közvetlen támogatások keretében. A kistermelői támogatás összege függ attól, hogy a termelő milyen közvetlen támogatási jogcímeket igényelt az egységes kérelmében, illetve hogy ezen jogcímeken – az esetleges szankciók levonása után – milyen összeget kaphatna. Az egyösszegű dotáció mértéke gazdánként évi minimum 500 euró (150 ezer forint), ami hozzávetőlegesen 2,2 hektárhoz járó területalapú támogatásnak felel meg. Ezt az összeget azok a gazdálkodók is megkapják, akik kisebb területen tevékenykednek. Az egyszerűsített támogatás felső határa 1250 euró (377 ezer forint). Ha a gazda által igényelt közvetlen támogatási jogcímekben megállapított támogatások összege 500 és 1250 euró között van, akkor a neki járó pontos összeget kapja.

A rendszerhez azok a kis, családi vállalkozások csatlakozhattak, amelyek legalább egy hektárnyi földön gazdálkodnak. A részvétel feltétele volt, hogy a mezőgazdasági termelő végig megőrizze a belépéskor jóváhagyott, támogatásra jogosult területét. Az állatállományra nincs ilyen előírás. Az augusztusi határidő jogvesztő, így akik eddig nem kérték az átalánytámogatást, már nem léphetnek be a kedvezményes rendszerbe. A jövő évi egységes kérelembeadástól kezdve bármikor dönthetnek úgy a gazdák, hogy kilépnek a programból.

NGO

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés