Hírek

Óriási veszély a gyümölcsösökben a meleg miatt

Beindulnak, rügyeznek a gyümölcsfák, ezért később tarolhatnak a fagyok. Áremelkedés fenyeget. Óriási károkat okozhat a gyümölcsültetvényeken a tavaszias januári meleg, ha később beköszönt az igazi téli hideg. Most mérik fel, mennyire indultak be a gyümölcsfák, de egy hasonlóan meleg téli periódus miatt három-négy éve a várható gyümölcstermés fele elveszett.

Egyelőre elsősorban a csonthéjasok – főként a kajszibarackfák – vannak veszélyben. Nyilvánvalóan komoly áremelkedéshez vezethet, ha az idén is durva terméskiesések lesznek.

Óriási kockázatot okoz a gyümölcstermelésben a mostani rendkívülinek mondható, tavaszias meleg – közölte az agrarszektor.hu-val Mártonffy Béla, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A szervezet megkezdte annak felmérést, milyen állapotba hozza a januári időjárás a gyümölcsültetvényeket.

Az elnök szerint ma elsősorban a csonthéjas növények – leginkább a kajszibarackfák – vannak a legnagyobb veszélyben, mert ezeknél az úgynevezett mélynyugalmi állapot december végén-január elején befejeződik. A mostani tavaszias meleg így e gyümölcsfáknál rendellenes módon gyorsíthatja…

A cikk folytatásához kattintson az alábbi linkre:

http://www.agrarszektor.hu/novenytermesztes/elemzesek/oriasi_veszely_a_gyumolcsosokben_a_meleg_miatt__2_.3449.html

Forrás: Agrárszektor.hu

 

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés